След като лидерът на БСП Сергей Станишев подаде оставка на днешния партиен пленум коментарите на анализаторите в общи линии издаваха скептичност, че това може да повлияе съществено върху състоянието на соцпартията. И още Станишев осъществява "плавен преход" като е решил да предаде властта на посочен от самия него наследник. 

"Драгомир Стойнев има образование и квалификация, но за съжаление той по нищо не се различава от младия Сергей Станишев, смята социологът  доц. Антоний Гълъбов. 

„Като политическо поведение и като министър, Драгомир Стойнев, показа, че е в състояние да отстоява същите тези, да аргументира същата политика, която правеше и Сергей Станишев, обясни Гълъбов пред „Фокус“. Анализаторът припомни една от прочутите истории от първите години на прехода и я съотнесе към събитията днес.

"Някога когато Александър Лилов номинира Жан Виденов, д-р Петър Дертлиев  каза, че смяната на стар комунист с млад комунист не е смяна. В известен смисъл смяната на Сергей Станишев с Драгомир Стойнев или Михаил Миков за мен не би били реална смяна”, обясни Гълъбов.    

Според него има два варианта за ново лице в партията. „Единият е това да е човек, който наистина да представлява избирателите на БСП. Това са по-възрастната част от населението на страната, хора живеещи в по-слабо развити райони, с по-ниско образование, хора със специфичен социален профил. Другият вариант е човек, който да се опита да внесе отново ясен идеологически профил в БСП, да се опита да модернизира партията. И двете опции са възможни, и двата пътя са политически легитимни”, каза социологът.

Гълъбов обаче не бил убеден, че „в момента в ръководството на БСП има фигури, които са в състояние да направят този избор и след това да го реализират наистина“. 

За Живко Георгиев промените вероятно ще се окажат закъснели. "Времето ще покаже дали процесите в БСП са обратими, смята социологът. „Само конгрес може да реши проблемите, с които има да се справя БСП, ако иска да оцелява. Вече не разбирам БСП и ми е трудно да прогнозирам какво ще се случи. Едно е ясно, БСП ще направи опит за промяна. Дали обаче процесите са обратими, времето ще покаже. Аз се боя, че през последните години БСП пропусна шансовете да инвестира в собственото си бъдеще, а това е пропуснато историческо време и шансове”, обясни Георгиев. Според него партията е загубила конкурентоспособност на политическия пазар и не се знае дали ще бъде лесна задача да придобие някакво ново качество оттук нататък.  Той напомни, че се задават избори, на които БСП ще инкасира поредната загуба.

„Точната диагноза е, че без оттеглянето на Сергей Станишев няма надежда, но само това не е достатъчно. Зависи какъв нов ръководен екип ще получи БСП”, допълни Георгиев. Със старото ръководство  тежкият погром на изборите беше гарантиран на соцпартията, смята социологът. „Но и с ново ръководство може да се случи същото и до голяма степен може би ще се случи същото, но поне има някаква надежда част от разбягващия се електорат на БСП да остане в зоната на нейното политическо влияние и поне временно да се тушират центробежните тенденции в партията”, прогнозира Георгиев.
 

Оставката на Сергей Станишев е предизвестена смърт, разбира се, тук не става дума за реална смърт, той е млад човек и ще намери своето политическо развитие по-нататък, е мнението на политолога проф. Тодор Танев.

„Не съм изненадан от оставката, изненадата е за дългогодишните симпатизанти на БСП, които отказваха да видят това и говореха, че партията е права дори, когато е съгрешила. Този манталитет им изигра лоша роля.Нищо необичайно не се е случило, дори и в учебниците би могло да се намерят причините за него”, каза проф. Танев. Според него основният проблем на соцпартията е разпуканата идентичност.