Френските политици повече няма да могат да наемат свои съпруги, съпрузи и деца като парламентарни сътрудници според правила, приети в отговор на скандала с бившия министър-председател Франсоа Фийон и жена му.

Законът, един от първите приети от избора на Еманюел Макрон за президент през май, се отнася до министрите и депутатите и нарежда Франция до страни като Германия в прекратяването на широко разпространен семеен бизнес, пише Ройтерс. Националното събрание гласува клаузите вчера и днес. 

Макрон, 39-годишният центрист, спечели президентската надпревара с обещанието да сложи край на практиките, които хората виждат като причина за масовото недоверие в политиците, пише агенцията.

Медийни разкрития през януари, че съпругата Пенелоп и две от децата на дясноцентриста Фийон са получили стотици хиляди евро възнаграждения за фиктивно заемани от тях асистентски длъжности, провалиха президентската му кандидатура. Той отпадна на първия тур и все още е следствен. Фийон твърди, че обвиненията са лъжливи и политически мотивирани.

Близо 100 от общо 577 френски депутати сега имат сътрудници, които са членове на семействата им, посочва агенцията. Всеки избраник разполага с годишен бюджет от 130 000 евро, за да плаща на асистенти.