"Всички деца трябва да влязат в класната стая - родителите трябва да бъдат убедени. Ако не могат да бъдат убедени, трябва да бъдат принудени."

Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред бТВ по повод идеята "мобилни групи" от преподаватели да събират деца през новата учебна година. Той обяви, че във въпросните "хвърковати чети" ще участват представители на общините, Агенция за социално подпоматгане, на МВР.

"Проблемът е предимно с децата от семейства, в които родителите са с нисък образователен статус", каза Вълчев на въпрос за циганските махали ли е мярката.

Той призна, че е важно интегрирането да почне още от детските градини, защото децата вече са натрупали много дефицити на входа на първи клас, така че имат последствия.

Що се отнася до местата в детските градини, недостигът почти навсякъде е преодолян през последните години, смята министърът. И дори бил готов на допълнителен разход - ако някъде в ромските квартали има недостиг, трябва да бъде осигурен включително и безплатен транспорт до най-близката забавачка.

"Това, което говорим за десегрегация - то не може винаги да бъде осигурено, но трябва да бъде направено всичко възможно. "Хващането" (на ученика) е по-лесно, задържането е по-трудно", заключи Вълчев.

За срока на механизма той обяви, че ще е постоянно действащ, но най-активен ще бъде през септември, когато трябва да се отведат питомците в училище.

"Ще съкратим лятната ваканция, като удължаваме Коледната и други ваканции с по няколко дни", каза още той.

Учебните часове в годината ще останат същите, но през лятото децата забравяли материала, а зимата - напротив, имали проблеми да ги отопляват, стана ясно от думите на министъра.

"Важно е да привлечем млади хора с добри резултати още на изхода от гимназиалното образование в учителсакта професия", допълни Вълчев.

Според него това е най-голямата професионална прослойка, а обещанието на ГЕРБ за двойно увеличаване на заплатите в рамките на мандата, е най-големият финансов ангажимент, поеман досега.