Агресията по улиците, нападенията и убийствата - за това всички сме виновни, каза днес министърът на вътрешните работи Валентин Радев в ефира на БНТ. 

"Не можем да сложим навсякъде камери. Гражданите имат по 2 очи и 2 уши. Ако 7 милиона умножим по 4, и гражданите подават сигнали, ще е много по-добре, отколкото камерите", направи той проста математика на нуждата да сигнализираме при престъпления. 

Очаквате сигнали на гражданите ли, попита водещата прозорливо...

"Надяваме се на това. Всички да са съпричастни и да не се страхуват. А не след като са убили момчето, да сигнализират", заяви той. "Всички сме виновници в тази посока. Нека не очакваме всичко да решат органите на реда."

Според Радев всички прехвърлят вината на МВР, но проблемът започвал в другите институции.

"Може би е болна нацията в някаква посока. Първо е семейството, после е образованието. И накрая се появява МВР. Но преди това има много изпуснати нива."

Според него обаче нещата се подобряват и се приближаваме до Европа, макар и бавно. И показа статистика за умишлените убийства, които видно намаляват всяка година.

За да се подобрят нещата, твърди министърът, трябва повече уважение към МВР и полицаите. В другите държави не било такова отношението към униформените.

"В Щатите не можеш да застанеш на една ръка от него – застанеш ли, той има право да извади оръжие и да стреля", заяви министърът. "Не трябва да има тази агресия, трябва да се говори по-смирено. Трябва да внимаваме с отношението към институциите. Трябва да внимаваме и да ги обгрижваме тези хора."

Той се скара на БНТ - че на празника на МВР, когато беше и големият полицейски протест, вместо да го отразят, излъчвали друго (всъщност той вече повтори тази теза на скорошното съвещание със синдикатите, когато се накара с думите "Къде са националните телевизии?", че не са отразили както според него трябва, кризата с униформите. А пък на празника имало полицаи, от които тече пот, б.р.)

"Вместо да отразите нас, давахте един японски филм за едни риби", припомни си Радев.

По въпроса дали са мотивирани полицаите и защо протестират ако са, той отсече:

"17 000 протестихара, 49 000 – не. Винаги ще има недоволни."

Но заяви, че със сигурност носи отговорност и вина за случващото се. Важно обаче е да има доверие и в двете посоки, добави той - да бъде "буквално излъчвано" от полицаите. Но и гражданите да се доверяват на институцията, защото това е "нещо, което поражда много хубави неща".