Преговорите между Великобритания и Европейския съюз за бъдещите им отношения вече е по-малко вероятно да започнат през октомври, съобщава Ройтерс. Агенцията се позовава на пожелали анонимност участници в среща на Мишел Барние, главния преговарящ на ЕС за "Брекзит", с постоянните представители на държавите-членки в сряда.

Намаляват надеждите за споразумение до октомври по трите основни въпроса на раздялата - правата на гражданите, финансовите задължения на Обединеното кралство и недопускането на физическа граница между Ирландия и Северна Ирландия, е казал Барние.

Неговият мандат изисква по тези теми да бъде постигнат достатъчен напредък, който да позволи на ЕС на  27-те да открие преговори с Великобритания по бъдещите им отношения. Лондон е нетърпелив те да започнат, за да осигури яснота на британския бизнес.

"Барние изрази тревога, че достатъчен напредък през октомври изглежда труден сега", цитира Ройтерс своя източник. 

По думите му това е така "частично защото Британия няма позиция по финансите, но също защото няма позиции и по другите въпроси".

Барние неколкократно пледира за по-детайлни становища на Лондон по въпросите на развода. 

Обединеното кралство досега призна, че има финансови задължения съм бюджета на ЕС до 2020 г., но не прецизира какви са те. 

Според изтекли в медиите груби оценки на ЕС, Великобритания ще му дължи между 60 милиарда и 100 милиарда евро при напускането си. Това са основно ангажименти, които Лондон е поел към бюджета на ЕС в сегашния програмен период - 2014-2020 г.

"Няма начало (на преговорите) за парите. Британия още отказва да приеме каквото и да е – и методологията, и сумата. Това блокира всичко друго, няма да има никакъв реален напредък през идните два месеца, ясно е, че това няма да създаде основа за начало на втората фаза - за търговията", е казал друг дипломат пред агенцията.

Той добавя, че страните имат съвпадения и различия по правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на британските граждани в Съюза след Брекзит.

Няма напредък в сравнение с първоначално обявените позиции и по граничния режим с Ирландия според същия източник.

Следващият кръг от преговорите е насрочен за втората половина на август.