Професор д-р Камен Плочев е новият директор на Националната здравноосигурителна каса. Това решиха днес депутатите в последния пленарен ден на Народното събрание преди лятната почивка, като 205 от тях гласуваха "за" единствения кандидат. Нямаше гласове "против", а само един народен представител се въздържа.

Всички членове на парламентарната комисия по здравеопазване подкрепиха Плочев за поста. Герберът Христо Грудев застана зад досегашния началник на Клиниката по инфекциозни болести към Военномедицинската академия в София:

"Той поема върху своя здрав войнишки гръб тежката отговорност за НЗОК."

Други народни представители отбелязаха, че е притеснително да има само един кандидат за пост, от който се управляват милиарди. Грудев обаче успокои Плочев така:

"Не се притеснявайте от цифрите. Разликата между управлението на семейния бюджет, на клиниката, която сте управлявали, и този на НЗОК  е само в нулите."

Д-р Нигяр Джафер от ДПС също изрази подкрепа за професора, но използва момента и да критикува управляващите за решението отпреди години шефът на НЗОК да се избира от парламента:

"Не знам с какво подобрихме избора, като прехвърлихме този избор на НС. Първите години този конкурс се извършваше от съвет, между професионалисти. Те сега се задържат все по-малко."

Предишният директор на касата Глинка Комитов напусна поста преждевременно поради лични причини. Плочев ще довърши неговия мандат до 12 март 2020 г.

След гласуването Плочев каза, че никога няма да извърши нещо незаконно, независимо какъв натиск му бъде оказан.

"Ако това доведе до политическо сътресение, ще подам оставка. Не трябва да има сътресения в НЗОК, пациентите не трябва да усетят нищо", заяви той.

А на въпроса как един учен ще се занимава с финанси, разказа история - как известният физик Исак Нютон е бил назначен да пази кралската каса на Великобритания. И за да спре практиката сребърните монети да бъдат търкани по ръба, за да се краде по малко сребърен прах, измислил те да бъдат назъбени, така че търкането да си личи.

Пред журналистите пък коментира, че не може още да коментира финансирането на здравеопазването, защото не е запознат с нужните данни.

"Никой не предлага анализ, поради което ще започна с това. Ще създам едно такова звено, което да ми направи един анализ на ползи, загуби, възможности. Така че да балансираме системата. Много прав е един колега, който каза, че не може да има 400 лв. на човек за здравеопазване в България, а по 2000 евро - в Европа."

Здравният министър Николай Петров поздрави Плочев за избора и му пожела успех, а на журналистите каза да му дадат време, за да навлезе в нещата.

Кой е Камен Плочев?

Роден на 23 октомври 1951 г., Камен Плочев завършва магистърската си степен по медицина през 1975 г. в Медицинската академия в София. Добива образователна и научна степен доктор през 1995 г., през 2001 г. става доцент, през 2011-а "доктор на медицинските науки", а през 2012 г. става професор.

Специализирал е в Германия, Белгия, Холандия и други държави.

Преподавал е епидемиоология и инфекциозни болести във Военна болница-Русе през 80-те години, после е зам.-началник на Инфекциозна клиника (1988-1991 г.). От 1991 г. е началник на Центъра по имунология към ВМА, а от 2001 г. - началник на Клиниката по инфекциозни болести.

Член е на Съюза на учените в България и други местни и международни научни организации.