"В момента е по-работоспособна ситуацията. На заден план са претенциите за кадрови въпроси, които бяха в предишния мандат", заяви преди дни председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. И с още думи обясни как сега им било много по-добре, работят много по-лесно и като цяло им е много по-приятно, отколкото преди, когато коалиционният партньор бе друг.

Разбира се, че "патриотите" са по-лесни. Те нямат своя политическа програма, но са удобен инструмент за тестване на всякакви приумици. Нямат и свои кадри, които да предложат в управлението, но с готовност търгуват полагащите им се места. Не заемат и текущи позиции по актуални въпроси, но пък могат да попритиснат този или онзи с резки изказвания, които забравят още след ден. "Обединени патриоти" не притежават нищо, което да ни кара да ги приемаме като политическа сила.

Напред - без програма и без хора

Тези дни депутати от ГЕРБ координирано повтарят как в програмата за управление на правителството има 850 мерки. Твърдят, че била готова. Програма обаче не е публикувана. На няколко пъти управляващите обещаваха това да стане "в близките дни". Почти 100 дни след избирането на правителството това не е факт. Винаги наличието на подобен документ е било по-важно за малките коалиционни партньори, защото написаната програма е поемане на конкретни ангажименти. И винаги е по-удобно за голямата политическа сила да не бъде ограничавана от нещо написано, което би трябвало да включва исканията и мерките, заради които по-малките подкрепят управлението. Нашият случай не е такъв.

Още при избирането на кабинета "Обединени патриоти" показаха, че са готови и да търгуват полагащите им се постове на неизвестна за публиката цена. Не се посвениха да признаят пред медиите, че тепърва се запознават с министъра на икономиката, който обаче зае поста от тяхно име. Номинираха още няколко заместник-министри, които могат да бъдат свързани или с други политически сили, или с кръгове около Делян Пеевски. Как да не им е лесно на ГЕРБ да управляват с такива партньори? Та те не знаят какво искат, нито знаят с кого и как го искат. Разбира се, става дума за политически искания. Ако има други, то и те остават скрити за публиката.

Като опитни зайчета

И липсата на програма, и липсата на подготвени и политически представителни кадри могат да бъдат донякъде компенсирани, ако има политическо поведение след това. Т.е. заявяване на ясна позиция и нейната последваща защита. Валери Симеонов в един момент се зае с приватизацията на Българския морски флот – имало много нарушения и трябвало сделката да бъде развалена. Не знаем какво е искал да тества с това изказване, дали тестът е бил успешен и изобщо какъв и за кого беше този сигнал. Но ако една политическа сила наистина е убедена, че има достатъчно данни за нарушения на приватизационен договор и основания за сериозни последици от това, тя заявява ясно тази своя позиция и я отстоява. И пред избирателите, и пред медиите, но – преди всичко – в рамките на коалиционния формат на управление. Нашият случай обаче не е такъв и темата бе бързо забравена.

След това Симеонов реши да отменя доплащането за стаж, т.нар. клас. В негова защита се изправи председателят на най-голямата работодателска организация – същият Кирил Домусчиев, от когото Симеонов искаше да отнема Българския морски флот седмица по-рано. Още седмица по-късно "патриотът" се извини за хрумването си – не било нито политическа позиция, нито намерение, нито нищо. Ей така, думи. Проба – грешка.

На фона на всичко това дори екстремистките залитания на "патриотите" може да започнат да изглеждат като дребни проблеми, а не са. Не е дребен проблем и фактът, че активистка "патриотка" бе арестувана за трафик на бежанци, докато лидерите ѝ "бранят" България от тях. Не е дребен проблем и фактът, че един от лидерите "патриоти" настоява за повече присъствие по границата, а после настанява командированите служители на реда в хотела си. Не е дребен проблем и фактът, че евродепутатът "патриот" е избран след финансирана от КТБ предизборна кампания, а днес се прави, че не помни. Как да не ти е сладко да управляваш с такива хора? Няма програма, няма позиция, няма политика. Има само интерес. И цена. Буквално.

"Дойче веле"