Депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева, която бе и министър на екологията, заяви пред бТВ, че правото да се обжалват екооценките не е отнето. Така Василева коментира приетите поправки в Закона за опазване на околната среда. С тях се предвижда решенията на на първоинстанциония съд да са окончателни по жалби срещу ОВОС, свързани с реализацията на обекти от национално значение.

"Това е изключение, което важи само за обекти, които наистина са от национално значение – магистрали, жп линии, газовият хъб "Балкан" и др.", каза Василев.

Тя уточни, че изпълнението на подобни проекти досега се е бавило по една-две години, докато тече процедурата по обжалване на екооценките. И даде пример с Лот 2 на магистрала „Струма”, една от отсечките на столичното метро и др. Василева заяви, че не управляващите не искат да лишат хората от правото да обжалват, а да съкратят процедурата.

Относно обвързването на съдебните такси с размера на инвестиционните намерения при обжалване на процедурите Василева каза, че това засега е само предложение за промени в Административно-процесуалния кодекс, които не са приети от парламента.