Върховният съд на Пакистан днес уволни министър-председателя Наваз Шариф след месеци разследвания за корупция през първите му два мандата, свързани с т.нар. "Досиета Панама", предаде телевизия "Ал Джазира".

Петчленен състав на съда обяви решението в столицата Исламабад.

То означачава, че партията на Шариф, Пакистанска мюсюлманска лига, която има мнозинство в парламента, ще трябва да посочи нов министър-председател.

Правителството може да поиска и предсрочни парламентарни избори. Редовните трябва да бъдат в началото на август догодина.

Шариф (67 г.) губи властта преди да е завършил третия си мандат, който по закон е пет години. Предишните му два също бяха прекъснати предсрочно, единият - от военен преврат през 1999 г. Военни управляваха Пакистан през почти половината от 69-годишната му история като независима държава.

Обвиненията срещу Шариф и три от децата му, които той отрича, са свързани със собствеността на четири апартамента в модния лондонски квартал Парк лейн.

Синовете на Шариф Хусаин и Хасан и дъщеря му Мариам излязоха собственици на офшорни фирми на Британските Вирджински острови в разкритията за досиетата на панамската адвокатска кантора "Мосак Фонсека" през 2016 г., която беше помагала на политици, бизнесмени и знаменитости от цял свят да укриват доходи.

Документите показаха, че компаниите на децата на Шариф са извършили сделки за 25 милиона щатски долара. "Досиетата Панама" свързаха една от фирмите с ипотека за 13,2 милиона долара върху спомената собственост в Лондон, което доказа, че тя принадлежи на семейството на премиера.