Ако американският президен Доналд Тръмп наистина иска търговска война, Брюксел ще е повече от щастлив да му я даде, пише днес "Политико".

Тръмп трудно би могъл да избере по-лош момент да наложи мита върху вноса на европейска стомана в САЩ, смята изданието. ЕС дава 14% от американския внос на стомана. Службите на Комисията са готови с контрамерки срещу щатски продукти - от бърбъна до портокаловия сок, и са убедени, че биха спечелили евентуалната търговска война.

Пиер Дефрен, шеф на кабинета на някогашния европейски комисар по търговията Паскал Лами, казва пред "Политико", че ЕС е готов с ответни мита по същия списък земеделски продукти, с които отговарят на подобни временни мерки срещу европейската стомана, които президентът Джордж У. Буш налага през 2002 г. Евентуални нови американски мерки биха били напълно извън правилата на Световната търговска организация, казва Дефрен.

"Политико" припомня, че ЕС успя да сключи споразумението за свободна търговия с Канада и има политическо споразумение по принцип за същото с Япония.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер предупреди САЩ, че ЕС ще отвърне подобаващо, ако те наложат санкции на Русия, които засягат интересите на европейски компании. "Политико" цитира неназован служител на Еврокомисията да казва:

"Има чувство на гордост, че ние сме тези, които в международен мащаб защитаваме върховенството на закона. ЕС е способен да се налага и да се държи със САЩ като с равен".

Изданието посочва, че германският външен мининистър Зигмар Габриел е изразил непримиримост с протекционистките намерения на Тръмп и че изборът на Еманюел Макрон за президент на Франция окуражава Комисията за по-решителни стъпки срещу китайския дъмпинг и срещу придобиванията на стратегически европейски компании от китайски инвеститори.