Веригата от орбитата на Делян Пеевски „Техномаркет“ загуби поредно дело срещу дружеството с международни инвеститори „Глориент“, този път в Монтана, пише "Де факто"

Съдия Светла Станимирова изцяло отхвърли иска за нищожност на извършената през 2006 г. продажба на терена, върху който на следващата година е вдигнат магазинът. Съдът разпорежда „Техномаркет“ да плати на „Глориент“ разноските от 84 500 лева.

Казусът в Монтана е идентичен с останалите – за още 12 магазина в страната и 1 административна сграда в София. От 2006 г. до миналата година „Техномаркет“ е наемател на обекта, след като едно време веригата продава терените и си запазва "само бизнеса".

През 2016 г. обаче, точно когато корпулентният депутат "изсветлява" верижно свои собствености, спира да плаща наем, обявявайки, че никога не е преставал да е собственик на имота, понеже продажбата била нищожна. До днес веригата, купена от Делян Пеевски през същата 2016 г. (в момента вече препродена на „Благоевград-БТ“), си стои в магазина в Монтана, безплатно.

Схемата е една и съща навсякъде - хазяите от "Глориент" завеждат искове с претенции за неизплатени наеми и с цел да се отърват от "квартиранта", но адвокатите на "Техномаркет" завеждат контрадела - че продажбите отпреди 10 години са нищожни, защото противоречат на добрите нрави. 

Според няколко чуждестранни търговски камари, които писаха дори до премиера Бойко Борисов (не, че има резултат - б.р.), загубите на "Глориент" се изчисляват в милиони евро.

На езика на аритметиката след решението в Монтана резултатът по делата за нищожност става 3 на 1 в полза на фонда, специализиран в мениджмънт на имоти. Преди съдия Станимирова с идентични решения излязоха Христо Лазаров от Окръжния съд в Русе и Росица Иванова от Окръжния съд във Враца. На обратното мнение – че всички претенции на „Техномаркет“ са основателни и продажбата на имотите от 2006 г. е нищожна, засега е само Владимир Ковачев от Окръжния съд в Благоевград (неговото решение впечатли с обилни цитати на сентенции, включително на автора на „Във виното е истината“ Плиний Стари).

За обекта в Сандански пък делото се падна при разпределението на съдия Петър Узунов, брат на Димитър Узунов от ВСС, който, на всичкото отгоре и сам разпределя делата... Интересни мотиви в казуса изложи и съдия Стефан Гроздев от САС, който пък по съвпадение за втори път е предложен от ДПС за бъдещ член на Висшия съдебен съвет.

Но това са други истории.

Нароилите се във всички посоки дела по спора „Техномаркет“- „Глориент“ заприличаха на злоупотреба със закона с едничката цел да се тупа топката и да се черпят дивиденти (от пеевската верига), напомня правният сайт.

Любопитно, дали съдът ще остане безразличен към това?

Битката, разбира се, не е приключила, защото за всички споменати по-горе казуси това е едва първата инстанция.