Напредък по случая с битата нотариуска няма. Това каза днес главният секретар на МВР Младен Маринов по време на среща на МВР-ръководството с медиите.

Донякъде в стилистиката на Цветан Цветанов той обяви, че "няма съществен напредък по отношение на извършителите като самоличност".

"Имаме установени допълнителни камери, имаме насоки, че нападението е планирано предварително и вероятно е насочено пряко към нотариуса, а не към дъщеря й.

За съжаление, и в днешния ден разговаряха колегите с нея - но за да изчистим версията, свързана с нейната дейност, трябва с изрично нейно съгласие да проверим дейността й, свързана с изповядани сделки, сключени договори и това става само с лично нейно съгласие... Към момента нямаме съдействие от нейна страна. Но въпреки това ние продължаваме под ръководството на прокуратурата", посочи Маринов, за да не пропусне да каже кои са добрите.

В Ямбол тезата, че пострадали от насилие в последно време не съдействат на полицията сподели и премиерът Бойко Борисов.

Дали някому убягват разни детайли. Например, че при встъпването си нотариусите полагат клетва, а част от текста й гласи:

"Заклевам се да спазвам точно Конституцията и законите на Република България... т.н. ... и да пазя професионалната тайна, като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона..."

А ето и друга извадка от Закона за нотариусите и нотариалната дейност:

Чл. 26. (1) Нотариусът е длъжен да пази професионална тайна за обстоятелствата, станали му известни във връзка с работата, и не може да ги ползва за свое или чуждо облагодетелстване. (2) Задълженията по ал. 1 се отнасят и за времето, в което нотариусът не упражнява функциите си или дейността му е преустановена.

Не става ясно какво пречи на МВР да попита Валентина Механджийска от книгата си с вписвания кого примерно подозира, че може да е създал проблема.

Няма напредък и по нападението над журналиста Иво Никодимов - там се правят "анализи на движението на хора" и "има известни противоречия в показанията, които той дава", каза Маринов.

Сутринта главният секретар на МВР стана медийна звезда, като каза, че по случая с убития собственик на фитнес в Пловдив МВР не изключва и версия за самоубийство.

"Дайте да не говорим още за разстрел, тъй като се работи по различни версии - не изключваме и версия за самоубийство, разбира се", заключи бившият шеф на Охранителна полиция и СДВР.

Ден по-рано шефът на пловдивската полиция Атанас Илков заяви, че оръжието, с което Божилов е застрелян, още не е намерено. Не стана много ясно как точно тези две твърдения си съжителстват в простанството. 
 

Даниел Божилов бе прострелян с един изстрел в сърцето в парк "Лаута" и бе открит мъртъв, докато е разхождал кучето си.

Но пък Маринов продължи коментра си за ситуацията в страната:

"Случват се такива неща... Не става (дума) за планирани и последователни действия с цел дестабилизация."