Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни шефа на администрацията на Белия дом Рейнс Прибъс. Това стана само ден след като новият началник на комуникацията на държавния глава Антъни Скарамучи нарече Прибъс "ши..н шизофреник" и се закани да го уволни, защото изнася секретна информация.

За началник на канцеларията на Тръмп е назначен Джон Кели, досегашен министър на вътрешната сигурност.

Генерал Джон Кели. Снимка ЕПА/БГНЕС

"Имам удоволствието да ви съобщя, че току-що назначих генерал/министър Джон Ф. Кели за ръководител на канцеларията на Белия дом", написа Тръмп в поредица туитове. "Той е велик американец и велик лидер. Джон също така свърши забележителна работа в Министерството на вътрешната сигурност. Бе истинска звезда на моята администрация", заявява президентът. 

Прибъс, бивш ръководител на Националния комитет на Републиканската партия, бе на поста от януари, когато Тръмп пое длъжносттта, но през последните дни бе мишена на остри нападки на фона на обтегнатите му отношения със Скарамучи.

Президентът потвърди решението си и пред журналисти след като самолетът му кацна в Лонг Айлънд, Мериленд. Прибъс също беше на борда на машината, но не направи коментар.

Доналд Тръмп е загубил доверието си в началника на кабинета си, след като Прибъс е поставил под въпрос компетенцията на президента, за някои основни законови промени, които бяха отхвърлени и от Конгреса на САЩ, твърдят приближени до американския президент.

По-късно пред журналист от Си Ен Ен Прибъс коментира, че президентът явно поема в друга посока и добави, че назначаването на Кели е брилянтен избор.

Доналд Тръмп благодари в туитър на досегашния си съветник за съвместната работа и обяви, че се гордее с Прибъс. А той заяви, че остава привърженик на държавния глава и занапред.

67-годишният Джон Кели е военен с 50 години служба в армията. Той е единственият четиризвезден генерал, който е загубил дете във войната с Афганистан. Синът му Робърт е разкъсан от мина през 2010 година при атака срещу талибаните. 

Преди ден Скарамучи атакува остро и вулгарно не само Прибъс. И обяви, че до две седмици ще бъдат уволнени много съветници и чиновници от Белия дом. Явно прогнозата му започва да се потвърждава.