Астрономи са открили първия естествен спътник на планета извън Слънчевата система. Сигналът на потенциалната екзолуна е открит от телескопа “Кеплер“, а учените планират да проведат допълнителни наблюдения с “Хъбъл“ през октомври, съобщава Би Би Си.

Ако откритието бъде потвърдено, екзолуната ще се окаже с размера и масата на Нептун, а планетата, около която обикаля, е с размерите на Юпитер, но с 10 пъти по-голяма маса.

Досега учените са открили повече от 3 000 екзопланети - такива, които са в орбита около други звезди. Търсенето на екзолуни - естествени спътници на планети извън Слънчевата система, се провежда паралелно, но до момента без успех. 

Дейвид Кипинг, професор по астрономия в Колумбийския университет, споделя, че е прекарал по-голяма част от живота си в търсене на екзолуни. Той коментира:

"Към момента бихме могли да предположим, че е луна, но кой знае, може и да е нещо друго."

Телескопът “Кеплер“ открива планети извън Слънчевата система като засича малки спадове в яркостта на звездата, когато планетата мине пред нея. Това явление е известно като транзит. За да открият спътници на екзопланетите, учените трябва да засекат промяна в яркостта преди и след като планетата премине пред звездата.

Обещаващият сигнал е наблюдаван по време на три транзита. За учените това е недостатъчно, за да бъдат уверени в откритието си.

Професор Кипинг коментира пред Би Би Си:

“Много сме развълнувани… статистически вероятността е много голяма. Но вярваме ли наистина на статистиката? Докато не получим данните от Хъбъл, вероятността е 50 на 50.“

Обектът, потенциален първи открит спътник на екзопланета, е познат като Кеплер-1625b и е наблюдаван в системата на звезда, отдалечена на 4 000 светлинни години от Земята.

Според широко разпространените теории за формиране на планетите, обект с толкова големи размери вероятно не се е образувал естествено, а е уловен от гравитацията на планетата на по-късен етап от еволюцията на системата.

Множество “кандидати“ за екзолуни са откривани в миналото, но нито един от обектите не се оказва естествен спътник на планета извън Слънчевата система.

“Това е най-добрата възможност, която някога сме имали“ – казва професор Кипинг. – “Почти винаги, когато засечем потенциална екзолуна и тя премине тестовете ни, измисляме нови тестове докато накрая се окаже фалшива тревога. В този случай опитахме всичко, което сме измислили досега и обектът отговаря на изискванията.“