При инженерните науки има такъв термин – «защита от глупака». Всякаква битова техника, напътствия за ползване и така нататък гарантират защита от неадекватни, глупави действия от страна на потребителя. Крайно нужна е защита от глупака и в политическата система. 

Ефективната демокрация – това е система, при която даже и идиот на власт не представлява голяма заплаха за обществото. Точно механизмът на възпиране и баланс, така или иначе, няма да му позволи да промени съществено политиката на страната. Историята на президента Тръмп (включително как при него се развиват отношенията с Кремъл) сега показва, че американската демокрация е снабдена с подобна защита от глупака.

А ето, че при политическата система на Русия не е предвидена защита от глупака. Главното е да завземеш властта, а след това капризничи и постъпвай като глупак - колкото си искаш, никой няма да ти пречи. Всяка глупост, всяко престъпление на президента ще бъде приветствано с бурни и продължителни аплодисменти от обкръжението му.

Коментарът е от страницата на Игор Айдман във фейсбук. Заглавието е на редакцията.