„Сърбите на са троянски кон на руските интереси в Европа, въпреки че ценим подкрепата на Москва за нашите интереси“, заяви сръбския министър за европейска интеграция Ядранка Йоксимович в интервю за вестник "Вечерне новости".

Очевидно Белград се е стреснал от искането на Литва за преразглеждане на политиката на разширяване на ЕС към някои страни, „които преговарят за членство, а участват във военни учения с Русия". Йоксимович коментира, че това трябва да се разглежда в контекста на факта, че някои държави, преди всичко около Балтийско море, имат различно отношение към Москва заради собственото си историческо минало.

Все пак мисля, че повечето държави-членки на ЕС разбират нашата различна политика. От друга страна, ние сме имали много повече съвместни военни учения със страните от ЕС и НАТО, отколкото с Русия“, отбелязва Йоксимович.

Тя напомни за изявлението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че "вратите на ЕС ще бъдат отворени за Сърбия, когато страната бъде готова да мине през тях".

„Това знaчи, че политиката на разширяване не е приключила, въпреки че мнозина искат нещата да изглеждат по различен начин. Държавите от ЕС също се възползват от новите членове, тъй като това не е едностранен процес, от който полза има само новата членка“, посочи министърът.

Позовавайки се на резултатите от проучване, според което 25% от сръбските граждани смятат, че „ЕС постоянно нещо иска от Сърбия“, Йоксимович заявява, че никой за нищо не принуждава Белград и че европейската интеграция е собствен избор. „Не е в интерес на Сърбия да прилага политиката „не искаме нищо, не искаме никъде и не искаме никого“, ако се има предвид, че страната е заобиколена от държави членки или кандидати за членство в ЕС“, обяснява тя, пише БГНЕС.