Наистина става въпрос за мода: тортата да е на няколко етажа, роклята да е максимално блестяща, а декорацията – колкото може по-богата. При това съвсем не само заради присъстващите, а за да се отбележат точки и в социалните медии, които от друга страна са и сред основните стимулатори на пищността, заливайки с всякакви съвети за постигането на перфектното бракосъчетание. И как като видиш какво са организирали другите, да не поискаш да ги надминеш.

„Почти всяка сватба има свое мото и своя цветова схема“, констатират експертите и обясняват, че ако двойката има любим цвят, той задължително присъства навсякъде – от поканите до покривките. Освен това се регистрира нараснал интерес към многоетажните торти, които само преди няколко години изобщо не са били хит и младоженците са се задоволявали и с най-обикновени сладкиши.

Средно цените на този уникален момент от живота се движат между 5 000 и 15 000 евро, показват проучванията. А склонността да се дават все повече пари се обяснява не само с новопоявилия се афинитет към романтиката, но и с това доколко голямо значение се придава на женитбата. Почти неизменно присъства и музиката на живо, а за място на събитието все повече се предпочитат замъци, екзотични паркове или пищни зали. Във връзка с което се налага всичко да бъде максимално своевременно планирано – защото бленуваните локации обичайно се ангажират поне година предварително.

Планирането, впрочем, също струва пари – все повече двойки решават вместо чрез аматьорския подход да се възползват от услугите на професионален „планьор“, за да не бъде оставено нищо на случайността. „Започнах подготовката година и половина преди сватбата – за да бъде всичко наред и да съответства на концепцията“, разказва една новобрачна, избрала да каже заветното „да“ в рустикален мизансцен.

И естествено, който има специални предпочитания, плаща съответно повече. Скромната сватба със само най-необходимото излиза около 6 000 евро, а вече като се добавят екстрите (от типа на планьор, оркестър, лимузина, специален оратор), сумата с лекота скача двойно. Но, разбира се, съвсем не всички търсят непременно най-скъпото – по-масови са „бюджетните“ сватби около долната граница от 6 000 евро. С едно изключение – жителите на Бремен, на които събитието излиза по 20 000 и повече. Съществува и статистика по въпроса от кого се поемат разходите – в 69 процента от случаите от самите младоженци, а оттам нататък се включват родителите.