ГЕРБ и Бойко Борисов натрупаха много сланина - и политическа, и материална. Това каза бившият лидер на ДСБ Радан Кънев пред Нова ТВ. На въпрос от какво е натрупана тази сланина, той заяви:

"От суджуци".

Според Кънев, правителството "Борисов 3" ще стои толкова, колкото си иска.

"Проблемът не е дали Борисов яде суджук. Проблемът е, че един български предприемач е нагло, брутално рекетиран. Можем само да се предположим как му се е отразило на бизнеса. За повечето предприятия в тази индустрия 50 000 лв. са огромна сума. Те много трудно се възстановяват. Така се трупа политическа сланина, безработица, гняв, бедност. Суджуците може да са стрували 10 работни места. На някоя фирма може да съсипят изобщо целия бизнес. Моето предположение е, че не са искали суджуци, просто човекът не е имал пари. Взели са му каквото е имал", каза Кънев.

Той коментира и фалита на КТБ. Според Кънев след раздуването и фалирането на банката сега върви ускорено вторично разграбване на активите и това е един и същи процес. Той изтъкна, че в него са ангажирани Борисов, Делян Пеевски и Сотир Цацаров.

"В България може да се сменя властта, но не  се сменя мафията. Да видим колко пари отидоха в медии. Това го няма в доклада. Изтекли са много милиони, ясна политическа инвестиция в губещи медии. И като видите как тези медии насочваха кампания и срещу кого... Повечето от тях са печатни и интернет издания. Ние сме от малцината в политиката, които безкомпромисно се борят с този модел и плащаме много висока цена. Ще си я плащаме тази цена и ще се борим. Но не може да се управлява така държава", заяви Кънев.

За пореден път той коментира защо десницата или демократичната общност не е в парламента.

"Бяхме всички заедно жертва на кампанията, но не събрахме сили или оперативни умения, доблест или здрав разум да бъдем заедно. Не бяхме на висотата на борбата си. Поставихме си цели, които изискват много по-голяма консолидация", каза Кънев.

Той изтъкна, че когато се поемат големи рискове, е възможно да загубиш тежко.

"Това не трябва да ни плаши. Не бих се самобичувал. Очевидно е, че имаше една много грешна преценка. Не просто за "Да, България". Да го наречем предоверяване. Имаше прекалено висок залог на една карта през цяла една година. Заложих всичко. Заложихме всичко на идеята, че демократичната общност може да бъде категорично обединена и успредно с това да се отърси от обичайните мошеници", каза Кънев.

Той коментира, че когато най-активната икономически и най-образованата част от обществото е извън властта и дори извън опозицията, това поражда напрежение. И проблемът е на цялото общество, защото то губи двигател, визия, образование, подготовка, енергия.

"Българската интелигенция, българската демократична общност има една голяма степен за неспособност за кооперативни действия. Всеки лидер трябва да се бори с това. Лесни сме да не харесваме, да намираме повод да не сме заедно. Много ни е трудно да се посветим на обща цел с яснота, че няма само аз да намажа, че успехът ще бъде разделен, както усилието ще бъде разделено", заяви Кънев.

Той разкритикува и пренебрежението, което често се демонстира от тази общност - "те са неуки, прости, ходят с анцузи, ние сме умни, знаем как да си връзваме вратовръзката".

Кънев все пак отбеляза пробива в българо-македонските отношения на настоящото правителство и изтъкна. че ДСБ е дала подкрепа за правителството. Но допълни, че се отнася към определенията, че Борисов е голям геополитик, с известно безпокойство.

"Има някои игри, които не трябва да се играят без няколко хиляди книги зад гърба", каза Кънев.

Той обаче коментира негативно изявлението на Борисов, че нарочно е загубил президентските избори.

"Две много големи лъжи, за които предупреждавахме. Борисов си призна, че е предложил съвместно управление на БСП, а БСП са отказали. Призна си, че е провалил умишлено десницата на президентските избори. Бях потресен, мислех си го още тогава", каза Кънев.

Той припомни, че на президентския вот ДСБ вече е била в опозиция и въпреки това е търсила формула за консолидирано явяване на дясното, за да "не допуснем това геополитческо объркване, което левият президент винаги носи"

"То си е било договорено  - президентският пост за БСП, премиерският - за ГЕРБ", обобщи Кънев.