Във Венецуела изборите за Учредително събрание, което трябва да изработи новата конституция на страната, бяха съпътствани от протести и кървави сблъсъци.

Опозицията не признава изборите и ги бойкотира. Тя обяви, че най-малко 10 души са загинали в изборния ден.

Президентът Николас Мадуро насрочи вота за Учредително събрание, за да промени конституцията. Този орган бе създаден със специален декрет за държавния глава, който управлява с извънредни правомощия.

Всички 545 места бяха спечелени от членове на Социалистическата партия или на нейните съюзници. В Учредителното събрание влизат Силия Флорес - съпругата на Мадуро, както и синът им.

Опозицията призова за нови протести днес. САЩ, Аржентина, Перу, Колумбия и Панама вече заявиха, че няма да признаят изборните резултати. Те, както Испания и Канада осъдиха провеждането на изборите. Администрацията на Доналд Тръмп готви санкции срещу венецуелската държавна петролна компания ПДВСА. Това ще нанесе сериозен удар по и без това закъсалото заради липсата на технологии рафиниране.

Най-сериозната последица от свикването на Учредително събрание е, че това ще позволи на президента Николас Мадуро да отложи с две години президентските избори, насрочени за 2018 г. Популярността му рязко е спаднала и нищо чудно той да ги загуби.

Мадуро - бивш шофьор на автобус, обяви вота за "най-голямата досега победа на боливарската революция". Според него и Централната избирателна комисия са участвали 8 милиона избиратели, или 41 на сто. Опозицията обаче твърди, че са гласували малко над 2 милиона души, или 12,4 на сто. Режимът на Мадуро отмени всякакви видове контрол и мониторинг, като дори е възможно човек да гласува по няколко пъти.

Всичко това прави статистиката на практика невъзможна за проверка. Затова като най-вероятни звучат данните на независимата агенция "Торино груп", според която са гласували 3,6 милиона души, или 18,5 процента. Цифрата е близо до тази от предварителните проучвания по време на кампанията.

А за спадналата популярност на управниците говори фактът, че за разлика от друг път сега, след обявяването на резултатите, на централния площад "Боливар" в столицата Каракас се стекоха едва 500 души. В предишните години там се събираха стотици хиляди хора.

Новото Учредително събрание може да се събере още днес, най-късно в сряда. Ще бъде обявено разпускането на Националното събрание - редовния парламент, в който огромно мнозинство има опозицията. Мадуро обеща да прати на съд и в затвора "терористите", "превратаджиите" и "продажниците". Той обвини прокуратурата, че бездейства пред терора. И назова конкретния виновник - главната прокурорка Луиса Ортега. Бивша видна фигура на режима, тя се изправи срещу режима, тъй като се противопостави на изборите за Учредително събрание.

"Те ни изритаха през вратите, ние влизаме през прозорците. Ние не се предаваме, докато не победим. Днес се чувстваме победители", заяви Диосдадо Кабейо, зам.-лидер на социалистите.

Мадуро гласува с невалидна карта

 

 

Президентът Николас Мадуро гласува с невалиден документ, съобщи испанският вестник "Ел мундо". Той се явил рано сутринта в работническия квартал Катия на Каракас. Гласувал с "картата на Родината" - електронен документ или купон, който, освен че съдържа номера на социалната осигуровка, дава право на гражданите да се снабдяват с ограничени дажби от храните от първа необходимост. Според законите във Венецуела това е един вид документ за самоличност и с него може да се гласува.

Когато Мадуро сканирал "картата на Родината" на съответния апарат, там се появил надписът: "Лицето не съществува или картата е анулирана." Операторът явно не е успял да загаси или да дръпне навреме камерата. Президентът се опитал да запази самообладание и продължил да позира за снимки.

Кадри от случката бяха качени в профила в туитър на Хулио Борхес - председателя на контролирания от опозицията парламент.

Ето и Мадуро, който празнува "голямата победа".