Когато верните на Реджеп Ердоган сили отблъскваха метежниците по време на опита за преврат през юли 2016 г., президентът на Чехия Милош Земан следеше драматичните събития по телевизията. 

Земан обаче не бе избрал някой от основните канали, за да разбере какво се случва. Неговият говорител публикува снимка в туитър, на която се виждаше как Земан гледа RT (Russia Today), международната телевизионна мрежа на руското правителство. Телевизията често е обвинявана, че разпространява руска пропаганда. 

Това не направи особено впечатление в Чехия. Земан е сред известните почитатели на т.нар. алтернативни медии, които са достатъчно много в страната. 

Изследване от юни 2016 г. установи около 40 сайта в Чехия, които редовно публикуват проруски и/или конспиративни теории. 

Най-успешният от тях - Parlamentni listy - има над 600 хиляди читатели месечно в страна с 10-милионно население. Земан вече е дал 40 интервюта за този сайт.

Той е най-важният съюзник на този тип медии“, казва Якуб Янда, зам.-директор на организацията „Европейски ценности“, която изследва т.нар. алтернативни медии в Централна Европа. 

Той легитимира работата им.

Янда допълва, че докато Доналд Тръмп използва туитър, за да заобикаля традиционните медии, Земан използва алтернативните медии, които често разпространяват дезинформация и теории на конспирацията, за да достигне до хората.

Според изследване от 2016 г. 25% от чехите имат повече доверие на алтернативните медии, отколкото на традиционните. И това дава резултат – над 30% от чехите вярват, че Украйна се управлява от фашисти. 

Проруските сайтове в Чехия са успели да създадат работещ бизнес модел. 

„Нашите медии“ - най-голямата алтернативна медийна група, в която влизат Parlamentni listy, Protiproud и EUPortal, е собственост на сенатора милиардер Иво Валента, който наскоро учреди предизборен съюз с дясната Гражданска демократическа партия, която е била на власт през повечето време след 1989 г.

Структурата на собствеността на други проруски сайтове като Aeronet остава неясна. Засега обаче не е установено дали някой от алтернативните сайтове получава някаква финансова подкрепа от Русия. 

Един от тези сайтове - Ac24, започна като типично издание за теории на конспирацията и фалшиви новини. Но след руската инвазия в Украйна през 2014 г. той започна ентусиазирано да тиражира кремълска пропаганда. 

Собственикът Ондрей Гершл е неизвестен бизнесмен, който твърди, че изданието носи печалба от реклами. От изказванията му пред медиите излиза, че той вярва на това, което публикува. 

„Те го правят по убеждение. Освен това според нашата информация тази дейност губи пари“, отбелязва Янда. 

Влияние над обществения дебат

В съседна Словакия иницативата Konspiratori.sk, подета от гражданин от рекламния бранш, успя да убеди много фирми да оттеглят рекламите си от противоречиви сайтове. Но в Чехия това не успява. 

Алтернативните медии са много по-силни в тази страна и дори заплашват със съд фирмите, които искат да оттеглят рекламите си. 

Фактът, че алтернативните медии не страдат от липса на рекламодатели, обяснява защо те са по-успешни в Чехия в сравнение с другите страни от региона. 

Резултатът е, че често Чехия става родина на фалшиви новини, които се появяват и в медии в други държави на руски или на английски език. 

Влиянието на тези сайтове е заплаха за националната сигурност според чешкото контраразузнаване. В годишния си доклад Службата за информация и сигурност отбеляза, че Русия се опитва да повлияе на обществения дебат и да ограничи възможностите пред чешките политици.

„Трудно е за външния министър Любомир Заоралек публично да подкрепи Украйна, когато значителна част от електората и дори членовете на неговата собствена Социалдемократическа партия вярват, че Украйна се управлява от фашисти“, казва Янда.

През миналата година Министерството на вътрешните работи създаде Център срещу тероризма и хибридните заплахи със задачата да информира публиката в случаи на сериозна дезинформация. Работата на Центъра редовно е критикувана от Земан.

Не успяват да доминират

Някои критици смятат, че тайните служби и традиционните медии могат да направят повече за разследването на дейността и за финансирането на проруските сайтове. Така мисли и Ондрей Кундра, разследващ журналист от седмичника Respekt и автор на книга за руското влияние в Чехия.

Кундра обаче отбелязва, че не трябва да се преувеличава влиянието на тези медии. 

Вярно е, че 25% от хората вярват на тази пропаганда. Това не е малко. Но проруските медии не успяха в техния опит да превърнат тяхната гледна точка в доминираща, колкото и много усилия да полагат.

Кундра допълва, че кремълската пропаганда си остава ограничена в алтернативните медии и не е стигнала до традиционните. Така, заключава той, руските пропагандатори не разделиха обществото. 

Но Янда и Кундра очакват масова подкрепа от алтернативните медии за президента Земан в наближаващите избори за държавен глава, които ще се проведат в началото на 2018 г.

...

Текстът е публикуван в EUobserver. Преводът е на Клуб Z.