Германското правителство иска Европейската комисия да замрази подготовката за преговори с Турция за модернизация на митническия ѝ съюз с ЕС, защото тя би изпратила "грешен сигнал" според чернова на документ, цитирана днес от агенция Ройтерс.

Тя споменава още ред други мерки, които Берлин иска да види приложени на европейско ниво, за да засилят финансовия натиск върху Турция да спазва върховенството на закона, предаде агенцията. 

Според документа, предвид развитията в Турция, европейската предприсъединителна помощ трябва да бъде насочена към "още повече към подкрепа на демокрацията и върховенството на закона". Европейската комисия трябва да е готова да суспендира цялата предприсъединителна помощ за Турция, ако стане нужда, пише в черновата.

В нея се казва, че Германия очаква Комисията "да пренасочи финансирането от Турция по начин, който е значим в сравнение с цялото финансиране, което Турция получава" по схемите за преприсъединителна помощ.

За периода 2014-2020 г. ЕС предвижда 4,2 милиарда евро финансиране за Турция. Отделно, за периода 2016-2018 г., той предоставя 3 милиарда евро за близо 3-те милиона бежанци, които страната приютява.