Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на антикорупционен закон, който ще бъде представен пред журналисти днес в 11.30 ч. от зам.-министър Евгени Стоянов. Целта на законопроекта, както личи и от името му -  Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, е да противодейства на корупцията по високите етажи и предотвратяване на възможностите за незаконно придобиване на имущество и разпореждането с него, при гарантиране на правата на гражданите, както пише в мотивите.

Късно вчера министерството качи в мрежата проектозакона и така бе спазено обещанието на министър Цецка Цачева до 1 август да бъде представено публично предложението.

По силата на бъдещия закон единен независим антикорупционен орган ще проверява декларациите за имоти и интереси и за несъвместимост на лицата, заемащи висши публични длъжности. На практика той ще съвмести задълженията на комисията за конфликт на интереси, тази за незаконно придобито имущество, БОРКОР към Министерския съвет, части от Сметната палата и ДАНС.

При установено несъответствие в размер над 5000 лв. органът ще праща материалите на данъчните, а при разминаване с над 20 000 лв. - ще образува проверка на цялото имущественото състояние на лицата.

Ако обаче при проверката се установи, че не могат да бъдат доказани несъответствия между имотите и доходите от над 150 000 лв., веднага на разследвания ще се предявява съдебен иск за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Сигнали могат да се подават и от граждани. За разкриване на незаконно придобито имущество ще се използват и СРС.

30% от конфискуваното имане ще се предоставя за социални цели.

Новият орган ще се нарича Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

"Многострадалният" закон, който да нормира съществуването и на нов обединен мегаантикорупционен орган, опитва да се роди още от вицепремиерстването на Меглена Кунева в предишния кабинет "Борисов". След два опита в пленарната зала работата по него бе окончателно прекратена.

Най-големият препъникамък в него беше дали да има право да се задейства комисията по анонимни сигнали. Сега проектът нормира, че Комисията може да извършва проверки по сигнал на граждани и да се самосезира по публикация в медиите, когато те са достатъчно конкретни и при изключване на анонимността на подателя.

"Анонимни сигнали не се разглеждат и не се препращат по компетентност", пише в закона.

Ако пък става въпрос за данни за корупция срещу магистрат - съдия, прокурор, следовател, новият орган няма да пипа нищо, а ще ги препраща към Инспектората на ВСС.