Новина от вчера: прокуратурата поиска прекратяване на съществуването на 33 политически партии – 31 от тях не са участвали в никакви избори през последните пет години, а други две не са подали годишни финансови отчети пред Сметната палата. Така казва Законът за политическите партии. В него обаче пише също така, че прокуратурата може да поиска прекратяване на партии и при системни нарушения на изискванията на същия закон.

Нямаме новина обаче, че прокуратурата се е заела да разследва дали няма достатъчно нарушения от страна на партията на евродепутата Николай Бареков или на някои от неговите коалиционни партньори, с които проведоха скандално скъпата кампания за Европейски парламент през 2014 г. Резултатът от тази кампания са две избрани места – на Николай Бареков от едноименната партия в коалицията „България без цензура“ и на Ангел Джамбазки от партньора ВМРО.

Дали в тази кампания е имало нарушения на закона? Това е работа на прокуратурата да посочи, а на съда - да отсъди. А държавното обвинение вече обяви официално, че има данни за нарушения, като описа подробно как онази предизборна кампания е била финансирана от КТБ с личната благословия на бившия собственик и днес основен обвиняем за фалита на банката Цветан Василев. В пестеливите си реакции по случая двамата евродепутати разшириха още повече кръга на подозренията – в опит да прехвърлят топката на другия всеки от тях даде знак, че знае още повече и че блатото може би е още по-дълбоко и кално.

Нито една от трите страни – прокуратура, Бареков и Джамбазки – не заслужава доверие 100%. Но твърденията от една държавна институция и двама евродепутати заслужават да бъдат проверени. Засега няма данни това да се случва.

„Странности" и "съмнения“

Ангел Джамбазки обяви, че не се познава с Цветан Василев и не е бил финансиран от КТБ. Което не означава, че банката не може да е финансирала кампанията, която го направи евродепутат. Сподели обаче, че виждал „странности“ и изпитвал „съмнения“, но не получавал адекватен отговор от Бареков за тях. Така е в предизборните кампании – понякога кандидатът не вижда това, което виждат всички останали.

Скандално скъпата кампания за ЕП през 2014 г. е била финансирана от КТБ с личната благословия на бившия собственик, а днес основен обвиняем за фалита на банката Цветан Василев

Според прокуратурата няколко милиона лева са дадени от КТБ за тази кампания. И понеже е незаконно юридическо лице да дарява на политическа сила, то коалицията „ББЦ, ЗНС, ВМРО, Гергьовден“ се сдоби с 500 дарители – еднотипни по местоживеене и размер на сумата. Т.е. някой е минавал с торбите с пари, а някой друг е попълвал фалшиви декларации за дарения. Или пък е разхвърлял сумите на застъпници, които да ги внесат от свое име. Някои от „дарителите“ още тогава алармираха, че нямат нищо общо и някой използва незаконно личните им данни. Като добавка към тази колекция от нарушения на закона идват и съмненията за купуване на гласове – несъразмерно голям брой в определени секции - и очевидно някъде са „инвестирани“ липсващите според сметките на прокуратурата пари.

Може ли евродепутатът Джамбазки да бъде попитан от разследващите малко по-подробно за „странностите" и "съмненията“, които е чувствал? Вероятно може, но не се случва. Може ли Бареков да бъде разпитан за пътя на парите от банката до дарителската сметка на коалицията? Също може. Може ли хората от кампанията да бъдат разпитани, за да си припомнят кой точно им е давал парите, кой им е давал указания какво да правят, на кого са ги носели, кой е попълвал фалшивите декларации, кой и къде е купувал гласове? Защо пък да не може?

В случая не е задължително да вярваме безрезервно на някоя от страните, но обвиненията и въпросните „странности" и "съмнения“ са толкова сериозни, че не е сериозно да няма последствия. И след като прокуратурата разказа в подробности как парите са отивали от КТБ в кампанията, то би трябвало да има някакви доказателства. Ако пък няма доказателства, тогава защо разказва такива работи... И в двата случая нещата не са красиви.

И стават още по-некрасиви

В сезона на „прехвърляне на топката“ играчите започват да се замерват с още кал, т.е. дават още поводи за задаване на въпроси. В интервю от тази седмица Бареков заяви, че „реанимацията на ВМРО беше извършена в периода 2011-2013 г. по личната молба на Цветан Василев и с личното му съдействие". И малко по-късно добавя, че бил принуден да изпълни личната молба на банкера „да назнача г-н Каракачанов за водещ на тази (TV7) телевизия, без да се пазаря с него за заплатата". Тук може да не става дума за съмнения за директни нарушения като незаконно финансиране или купуване на гласове, но все пак за зависимост и за механизмите на задкулисието. И това трябва да бъде изяснено, защото е замесено името не само на лидер на партия, но и на настоящ министър на отбраната в държава от НАТО. И е логично той да потърси начин да защити името си.

Вероятно още много неща ще чуем от представителите на „политическото крило“ на КТБ. Омертата в големите медии е налице и не личи някой да е силно развълнуван от намеците за данни за сериозни нарушения. Но страхът от „Черния Петър“ кара играчите да говорят, а думите им стават все по-скандални. И докато прокуратурата не стигне докрай и не изясни имало ли е престъпления по време на кампанията за Европейски парламент през 2014 г., всеки ще си говори каквото си иска и няма да можем да различим глупостите от истината.

"Дойче веле"