Пхенян може да удари САЩ, показва последният тест на междуконтиненатална балистична ракета според американски държавни служители.

Нарастващата заплаха от развитието на ядрената и ракетната програма на Северна Корея оказва натиск върху американския президент Доналд Тръмп да предприеме ответни мерки, казват анонимните източници пред Ройтерс.

В събота Пхенян осъществи успешен тест на междуконтинентална балистична ракета, която според властите показва, че страната може да удари континенталната част на САЩ.

Севернокорейския лидер Ким Чен Ун нарече изстрелването на ракетата "строго предупреждение" към САЩ, че ако се опитат да атакуват, не са застраховани от ответен удар.

Според двама американски държавни служители целта на Ким е да се застрахова от атаки срещу Северна Корея, а не да напада САЩ или съюзниците им, което би било "самоубийство".

Пентагонът призна, че това е най-дългият полет на севернокорейска балистична ракета, продължил 45 минути. Ракетата е летяла 998 км и е достигнала височина 3724 км, преди да падне близо до източния бряг на Корейския полуостров.

Говорителят на Пентагона Джеф Дейвис коментира:

"Можем да продължим да спорим дали заплахата е реална или не, но е факт, че я приемаме сериозно и сме подготвени да се защитим."

От министерството на отбраната а Южна Корея са коментирали, че ситуацията в северната съседка се следи внимателно. 

Японският премиер Шиндзо Абе е провел разговор с Тръмп и двамата са се съгласили, че трябва да се предприемат решителни действия спрямо Северна Корея.

На 4 юли Северна Корея проведе друг тест на междукотинентална балистична ракета, чийто полет продължи 39 минути. Според анонимните източници на Ройтерс последният опит е бил на по-голяма височина, достигнал е по-голям обхват, защото са използвани стабилизиращи двигатели, които противодействат на ефекта на вятъра и други външни условия, които могат да отклонят ракетата от курса й.