Оповестеният вчера списък с интелектуалци, които подкрепят кандидатурата на Иван Гарелов за шеф на БНТ предизвика противоречиви реакции. Някои обясниха защо са част от този списък. Други пък се разграничиха категорично от хората, влизащи в него. Трети запазиха неутралитет - не подкрепят Гарелов, но не одобряват и другарския съд.

Журналистът Иво Беров обясни на профила си във Фейсбук, че Иван Гарелов се е сещал за него, когато е бил в затруднено положение. Докато в същото време неговите политически съмишленици са го отбягвали. Беров казва още, че Гарелов му е помогнал да заработи в БНТ през 1991 г., когато ДС не му е давала да работи друго, освен общ работник. 

"Да, подкрепям Гарелов. Още веднъж - да, подкрепям го", заявява Беров.

И припомни, че Гарелов винаги е съумявал да запази своето достойнство и дори се е извинил за свои репортажи по "тошово време".

"Подкрепям Гарелов безкористно, защото няма да бъде избран за шеф на БНТ– ще бъде избран човек на Борисов, знае се", казва още Беров.

Склупторът Велислав Минеков пък изказва неодобрение към списъка с интелектуалци, които подкрепят Гарелов. Според него той е "разтрисащ". Минеков бе и член на Гражданския съвет на Реформаторския блок. Ето какво пише той:

"Преди време видях дълга, унизителна опашка подредена за презряно почитание пред бившия партиен председател на т.н. НДСВ и бивш цар захвърлил короната и продал медалите на дядо си. Там бяха мои приятели.

Прочитам списък от интелектуалци в подкрепа за конкурс на бъдещ държавен чиновник. Не толкова лицето, списъкът е разтрисащ от имена в конвулсивно противоречие и цинично съвършенство в нашето декларирано разделение. Там бяха мои приятели.

Виждам в кръчмата на моята, нашата Академия, как един простак и мултак забавлява моите верни колеги.

Там бяха мои приятели.

ВМ"

Музикантът и общински съветник Венци Мицов пък заема неутрална позиция. Той заявява, че няма никакво отношение към нито една подписка, но е учуден от обществената склонност към другарски съд. Мицов предлага на недоволните самите те да направят концепция и да кандидатстват за телевизионни директори. Ето какво написа Мицов:

"Нямам никакво отношение към подписките в подкрепа на различни кандидати за шефове на БНТ.

Учудва ме за пореден път склонността към другарски съд - кой в какъв списък се бил подписал.

И имам едно предложение - като не ви кефи ситуацията, има изход - вместо да сочите с пръст в различни посоки, пишете концепция и кандидатствате за телевизионни директори.

Да, най - вероятно няма да стане, да, най - вероятно мнозина ще ви се смеят, но поне ще кажете онова, което имате да кажете относно идеите си за БНТ?

Апропо - показалеца на дясната ръка, насочен напред не пречи никому...

Демокрация е...

Макар, че вашите показалци казват друго, ама кой съм аз, че да оспорвам това изконно право на "гражданското" общество..".