В навечерието на 20-годишнината от гибелта на Даяна британският тв канал Channel 4 ще излъчи в неделя документален филм за принцесата, отишла си от този свят след много удари на съдбата.

Според британски медии приятели и роднини на лейди Ди призовават лентата да не се излъчва – кадрите и откровенията й били прекалено лични, в никакъв случай не бивало да стават обществено достояние. Сред най-яростните критици е братът на Даяна Чарлз Спенсър. Той призовава ръководството на тв канала да не излъчва филма заради признания на сестра му, които биха разстроили синовете й и негови племенници Уилям и Хари.

“Това е предателство към Даяна и непозволено навлизане в личната й сфера. Това не бива да достига до обществеността”, заявява за в. “Гардиън” Роуз Манктън, една от най-близките приятелки на принцесата.

Според запознати документалният филм съдържа видеозаписи от разговори, които Даяна е водила с иконом през 1992 и 1993 г. Тогава принцесата е говорила и за живота си с принц Чарлз и неговата афера с любовницата му (сега негова съпруга) Камила Паркър Боулс.

Даяна е заявила, че сватбата й с принц Чарлз е бил най-кошмарният ден в живота й. Преди годежа двамата са се срещали едва 13 пъти. Принцесата се оплакала, че в трудни за нея времена никога не е получила подкрепа от кралския двор, твърдят запознати с документалния филм. Когато молела свекърва си, кралица Елизабет Втора, за съвет, тя неизменно отговаряла:

«Не знам какво трябва да направиш.»

Когато Даяна заговарила съпруга си принц Чалз за отношенията му с Камила, той отвърнал: «Няма да допусна да съм единственият принц на Уелс, който да не е имал любовница.»

Извесно е, че разочарована от брака си, Даяна се впуска в афери, страда и от булимия – тъпче се до припадък, след което повръща.

Разводът й през 1996 г. с принц Чарлз става неизбежен.

Едва 36-годишна Даяна загива на 31 август 1997 г. при тежка катастрофа в Париж.

Според в. «Гардиън» видеокасетите с нейните изповеди са били открити през 2001 г. при обиск в дома на бивш кралски иконом, пред когото Даяна се е изповядвала. Тогава семейството й Спенсър предявява претенции да получи касетите. Битката продължава три години, но напразно. Касетите са върнати на иконома.

От Би Би Си възнамеряваха да излъчат разговорите по повод 10-годишнината от гибелта на Даяна, но поради протести това не стана.

Сега от Channel 4 са категорични, че въпреки брожението документалният филм ще бъде излъчен. Аргументът за показването на лентата под заглавие «Diana: In her own words» (“Даяна: Според собствените й думи”, в свободен превод “Даяна: Така, както го е казала”) е, че филмът бил исторически.