Хакерска атака срещу копмютрите на HBO може да е довела до кражбата на епизоди на известни сериали, включително "Игра на тронове", съобщава "Вашингтон пост".

Изпълнителният директор на канала Ричард Плеплър е уведомил служителите чрез имейл, в който се казва:

"Имаше кибер атака срещу компанията, което доведе до кражбата на поверителна информация, включително програмно съдържание. Всяка подобна намеса е очевидно обезспокоителна за всички нас."

Ройтерс цитира имейл, изпратен от неизвестни хакери, които твърдят, че са откраднали 1.5 терабайта информация, включително и такава, отнасящата се за сериала "Игра на тронове".

Според Entertainment Weekly хакерите вероятно са откраднали сценарий на сериала, но не и самите епизоди.

"Започнахме разследване на инцидента и работим с властите и външни фирми за киберсигурност. Защитата на данни е приоритет за HBO и приемаме сериозно отговорността да опазим информацията, която притежаваме", се казва в официалното изявление на компанията.

HBO предприема сериозни мерки, за да защити сценария на сериала от изтичане заради огромните приходи, които той носи на компанията. Седмият сезон е най-рейтинговата програма във всички платформи, в които се излъчва. 12.7 милиона души са платили такса за включване към HBO за премиерата на седми сезон, а още 6 милиона са го гледали в интернет на платформата HBO Go, която е достъпна само за абонати.

Голяма част от разходите за заснемането на сериала се покриват от продажба на лицензи в други страни или от реклама.

Заради огромните приходи HBO има интерес да гарантира, че зрителите ще имат достъп до сериала само чрез платформите на компанията.