Снимка с текст „Васко Василев в подлеза на Софийския университет“хвърли в догадки родното фейсбук общество. Кадърът е запечатал цигулар в подлеза на Ректората, с дребни монети в разтворения калъф на инструмента и с нито един зрител. Музикантът е заснет в профил и действително прилича на Василев – но дали това наистина е концерт-майсторът на Кралската опера в Лондон, прославеният солист, покорил много от най-престижните класически сцени по цял свят и любимец на родната публика?

Снимката е публикувана от Александрина Александрова-Петрова и по думите й е заснета в 9 ч. сутринта във вторник, 1 август. Под кадъра валят редица предположения. Едно от тях е, че Васко прилага прочутия експеримент на Джошуа Бел: на 12 януари 2007-а звездата свири за около час като уличен музикант на спирка на метрото във Вашингтон, при това на цигулка "Страдивариус" от 1713 г. - от около 1000 минувачи в натоварения сутрешен час, 7 души се спират да послушат, а само един го разпознава. Други смятат, че с това изпълнение Васко рекламира предстоящ свой концерт. Немалко от коментиращите са силно впечатлени от жеста на Василев: „Прекрасно, прекрасно…“ Има и по-груби твърдения, че българският музикант е деградирал, тръгнал е по лош път.

И тъй като живеем във времето на постистината – някои медии директно мигновено публикуваха снимката, без да проверят кой свири и защо.

„Площад Славейков“ потърси Петя Иванова, пиар на музиканта. Тя вече бе видяла кадъра и приема, че изпълнителят на нея доста прилича на Васко Василев. Иванова обаче обясни, че това няма как да е прочутият цигулар, тъй като той не е в България. В момента Васко е в Полша, където има концерти. Но скоро пристига у нас – ден преди концерта си на 25 август. Заедно със солистите на „Ковънт Гардън“ Василев ще свири класическа програма в ресторант „Лебед“ в "Панчарево".

За сравнение с двойника предлагаме едно изпълнение на Васко Василев в испанска катедрала отпреди година:

 

"Площад Славейков"