Един от най-силните акценти в юбилейната програма на фестивала за съвременен танц и пърформанс One Dance week е спектакълът на Peeping Tom „Майка“, който ще се състои на 14 октомври от 19:30 часа в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив.

Представлението събира различните етапи и състояния в живота на майката, за да ни изненада, изваждайки на показ нейния сложен вътрешен свят на крайности, страхове и мечти. Според престижното GB Opera:

„Танцовият театър на Peeping Tom е много оригинален и уникален.“

От уплашено малко момиче до 40-годишна жена в затвора на собствената й несигурност, спектакълът достига отвъд очевидното, отвъд това, което си мислим, че знаем за майката. Действието се развива на фона на привидно познат декор – музей, родилно отделение, студио.

Замислен като откровение на хореографа Габриела Каризо за смъртта на нейната майка, впоследствие спектакълът се обогатява през гледната точка на всички изпълнители. Личните спомени на екипа изграждат матрицата на представлението и отключват смущаващи размисли за това да бъдеш жена, родител и майка.

След „Баща“ (2014) „Майка“ е втората част от семейната трилогия на белгийската танцова компания, която ще бъде завършена с бъдещия спектакъл ДЕЦА и вече получи възторжени отзиви по света. Без съмнение публиката в Пловдив също ще бъде разтърсена от мощния заряд на спектакъла.

Юбилейното 10-о издание на фестивала започва на 23 септември в Дома на културата „Борис Христов“ /Пловдив/ и ще продължи до 15 октомври. В рамките на фестивала зрителите ще видят съвремието като дует на човек и робот от Тайван, революция по африкански, битката със съдбата през историята на Мохамед Али и още завладяващи спектакли, вплели нишки към самите тях.