Руската лека атлетика няма да получи амнистия от Международната асоциация (ИААФ) до края на тази година. Снощи заседава съвета на ИААФ и взе решение да не възстановява правата на атлетическата федерация на Русия (ВФЛА), тъй като тя още не отговаря на всички условия, поставени от ръководното тяло на Царицата на спортовете.

ВФЛА бе изключена от ИААФ през есента на 2015 г. заради системно нарушаване на антидопинговите правила, така спортистите на Сборная не участваха на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

В представения доклад на сбирката на съвета на ИААФ се казва, че руснаците са изпълнили много условия и са положили усилия, но все още са далеч от покриване на всички изисквания.

Не всичко е изрядно с вземането на допинг, освен това треньори на наказани атлети все още упражнявали професията.

Така окончателно стана ясно, че 19-те руски спортисти на световното в Лондон (4-13 август) ще участват като неутрални. Те нямат право да използват цветовете на Русия, герба на страната и логото на ВФЛА. Също така ако някой от тях стане шампион, на стадиона няма да бъде пуснат руският химн.

Сред 19-те състезатели, допуснати от ИААФ в надпреварата, е световният и олимпийски шампион на 110 м с препятствия Сергей Шубенков. Всичките 19 спортисти досега не са се забърквали в допинг скандали.