Европейската комисия каза днес на европейците, че отсега нататък ще трябва да чакат по-дълго на проверките за самоличност на летищата, защото това е цената на тяхната сигурност срещу тероризма.

Британски медии съобщиха, че пътници до популярни летни дестинации като Франция, Испания, Португалия, е трябвало да чакат по четири часа на летищата за паспортни проверки.

"Повече проверки могат да доведат до повече закъснения и това е цената на сигурността", каза днес Мина Андреева, говорителка в Комисията.

Тя посочи, че бързината на контрола зависи от това как са го организирали националните власти, т.е. дали са осигурили достатъчен персонал и оборудване на летищата за ваканционния сезон, когато броят на международните пътувания се увеличава.

На 7 април т.г. влезе в сила европейско законодателство, което задължава държавите-членки да проверяват систематично всчики граждани на ЕС, които влизат или излизат от него. До тази дата на такъв контрол бяха подложени само гражданите на държави извън ЕС. 

Сега той е задължителен и за влизащите и излизащите от Шенгенската зона граждани на ЕС от нешенгенски държави като например България, Румъния, Великобритания, Ирландия. 

Систематичната проверка изисква повече време, защото освен визуален контрол включва сверяване на данните на пътника с информационните масиви на Шенгенската информационна система и на Интерпол, за да се установи дали са фалшифицирани или крадени и дали носителят им е обявен за издирване.

Част от атентатори в Париж на 13 ноември 2015 г., които избиха 130 души, бяха влезли в ЕС с крадени и подправени документи.

Комисията предложи регламента за систематичния граничен контрол през декември 2015 г., а Съветът на ЕС го прие на 7 март 2017 г.