Стотици километри от брега на Червено море ще бъдат превърнати от Саудитска Арабия в най-големия морски курорт в света. Проектът, който е част от плана на престолонаследника на Саудитска Арабия за намаляване на зависимостта на икономиката от нефта, ще включва 50 острова, разположени на 34 000 квадратни километра - площ по-голяма от тази на Белгия.

Курортът ще привлича “туристи, любители на лукса, от целия свят”. Очаква се строителството да започне през 2019 г.

Средствата ще бъдат осигурени от Публичния инвестиционен фонд, чийто председател е самият престолонаследник. Ще се търси партньорство с международни инвеститори и хотелиери.

В рамките на курорта ще има природен резерват, в близост са обекти от културното наследство на страната. Туристите ще имат възможност да се гмуркат в непосредствена близост до кораловите рифове в Червено море. Посетителите ще могат да видят руините на Мадаин Салех, древен град, известен с гробниците си, който е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Построяването на курорта може да трансформира туристическата индустрия на Саудитска Арабия, която разчита главно на мюсюлманските поклонници в Мека и Медина.

Инвеститори обаче повдигат въпроса за противоречията между религиозното общество в Саудитска Арабия, където действа мюсюлманското традиционно право, и предпочитанията на туристите от други части на света.

"Ако не можете да промените рестрикциите върху алкохола и облеклото, пазарът изчезва", коментира Криспин Хоулс, мениджър на лондонската фирма за анализи Teneo Intelligence.

За това обаче има решение. В някои от документите проектът е описван като "полуавтономна" зона, управлявана по "независими закони и регулаторна рамка, разработена и прилагана от частен комитет" - знак, че може да отпаднат строгите правила, които са в сила навсякъде в Саудитска Арабия. В страната е забранена консумацията на алкохол, има строг дрескод, на жените е забранено да шофират и има обособени зони за представители на двата пола на публични места.

Предложението е част от програмата на престолонаследника Мохамед бин Салман за прекратяване на зависимостта на Саудитска Арабия от петрола. Той включва също приватизиране на държавната петролна компания "Арамко".