Свободата на словото в България е част от акцентите в поредица на германската обществена телевизия ARD, посветена на журналистическите стандарти. В репортаж, посветен на българските медии, чуждият екип отбелязва, че БНТ се ползва с най-високо институционално доверие у нас, защото защитава журналистическите стандарти и плурализма на мнения, независимо че страната заема последно място по свобода на словото в Европейския съюз.

ARD дава за пример сериала „Четвърта власт“, продукция на държавната телевизия. Германските журналисти посочват, че сериалът е е имал силен обществен отзвук и е провокирал дебати за свободата на словото.

В репортажа се казва, че българският сериал излиза три години преди германската обществена телевизия да създаде свой филм със същото заглавие и подобен сюжет.

Във вторник от 23,30 ч. БНТ1 ще излъчи повторение на 12-и последен епизод на първия сезон на „Четвърта власт“. Сценарият за втория сезон е готов още преди една година, въпросът е дали ще му бъде даден ход след идването на новия директор в БНТ.

"Площад Славейков"