Сенатът на САЩ утвърди снощи Кристофър Рей за директор на ФБР, предаде Ройтерс.

Бившият прокурор от министерството на правосъдието ще заеме поста близо три месеца след 9 май, когато президентът Доналд Тръмп уволни Джеймс Коми.

Рей бе утвърден с 92 срещу само 5 гласа. Той ще оглави главния вътрешен правоохранителен орган в разгара на федералното разследване на твърденията за сговор между предизборния щаб на Тръмп и Русия.

След уволнението на Коми министерството на правосъдието назначи Робърт Мълър - също бивш шеф на ФБР, за специален прокурор, който да наблюдава разследването. Русия отрича всякаква намеса, а Тръмп отхвърля обвиненията в сговор.

По време на изслушванията през юли Кристофър Рей обеща на остане независим и да не се поддава на натиск от политици или от президента. Той похвали също така Мълър, като го обяви за "безпогрешен стрелец, поразяващ целта".

Рей е работил и с Коми при разследването на скандала с обвинената в измама компания "Енрон" в началото на века.

По време на утвърждаването републиканецът Чък Грасли - председател на сенатската Комисия по правосъдието, заяви, че миналото на Рей показва, че той е независим - качество, което е "жизнено важно" за следващия директор на ФБР.

Кристофър Рей е бил зам. главен прокурор, отговарящ за наказателния отдел на правосъдното министерство, при управлението на президента Джордж Буш-младши.

Кандидатурата на Рей бе подкрепена от бившия главен прокурор Ерик Холдър и бившата зам. главна прокурорка Сали Йейтс - демократи, заемали постовете си при Барак Обама.

Същевременно преди два месеца медиите уличиха и Рей във връзки с Русия. Те писаха, че след като напуснал държавната служба, той станал съдружник в адвокатската кантора "Кингс енд Сполдинг". Тя е била подозирана в тесни връзки с руските петролни гиганти "Газпром" и "Роснефт". При евентуална отмяна на американските санкции срещу Русия тази фирма би могла да бъде главен посредник в преговорите между американската компания "Ексон" и "Роснефт" за създаване на съвместно предприятие.