Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че приключва един много глупав период в историята на България и Македония. Каракачанов бе част от делегацията начело с премиера Бойко Борисов, която поднесе цветя пред гроба на Гоце Делчев в Скопие по повод Илинден.

"1903 г. избухва най-голямото въстание, в което участват много българи, български офицери, генерали, поручици, капитани. През 1903 г. въстаниците пеят Ботевата песен "Жив е той, жив е там на Балкана" и Стамболовата песен "Не щеме ний богатства, не щеме ний пари". България трябва да оказва подкрепа на Македония за присъединяване в НАТО, особено след подписване на Договора за добросъседство, който трябваше отдавна да се случи. Приключва един глупав период в историята на две страни, които имат обща история, говорят на един език и имат една култура", каза Каракачанов.

Лидерът на ВМРО отрече да е бил "дразнител" за Македония.

"Не съм бил дразнител в Македония, а катализатор на процесите, които завършиха с този договор. Опитвал съм се да търся това, което е общо между двете държави", заяви Каракачанов пред Нова телевизия.

И допълни, че никога не си е мислил, че ще стане министър на отбраната и особено че ще бъде гост в това си качество на македонския министър на отбраната.

Каракачанов обясни, че Илинденско-Преображенското въстание е на-голямото и най-добре организираното българско въстание срещу Османската империя и се развива на територията на 4 съвремени държави - България, Македония, Албания и Гърция.

Каракачанов заяви, че бащата на Никола Груевски, лидерът на опозицията в Македония, е български гражданин.

"Относно антибългарската политика на Груевски тя е факт, което, разбира се, е учудващ факт, като се има предвид, че ако не ме лъже паметта, баща му е български гражданин. Сега баща ти да е български гражданин, да е писал декларация, че се чувства етнически българин, пък синът му да е антибългарин, това не го разбирам. Но странностите в политиката в Македония са много", коментира вицепремиерът.

И добави, че от цялата партия ВМРО-ДПМНЕ половината ръководство или те, или родителите им са с български паспорти. Каракачанов изтъкна, че около 120 000 граждани на Македония са поискали българско гражданство през последните 20 години.