Точно преди три години Путин забрани вноса на продукти от Евросъюза, САЩ и други западни страни като отговор на санкциите срещу Русия, наложени й заради анексирането на Крим. Днес храните в магазините са поскъпнали с 69 процента, което показва колко непродуктивно е решението на Кремъл. Сътрудници от руската служба на Би Би Си го доказват с касови бележки точно от дните преди налагането на ембаргото и фискални бонове от същите магазини и същите стоки, закупени тези дни.

Оказва се, че налагането на контрамерките са помогнали на руското селско стопанство да се разрасне в сравнение с много други отрасли на икономиката. Но за чия сметка.

"Производителите спечелиха, потребителите загубиха. И ако се погледне на чистия ефект от гледна точка на общественото благосъстояние, то той е по-скоро отрицателен", коментира пред репортерите шефът на икономическия департамент на Института по енергетика и финанси Марсел Салихов.

За да се убедим в това, е достатъчно да се погледнат касовите бележки. Оказва се, че сътрудници на Би Би Си са запазили няколко бележки от покупки преди три години в хипермаркети. Те са от 27 юли и 4 август 2014 година. Има и от 6 август - деня, в който е публикуван указът на Путин "за приемане на отделни специални икономически мерки с цел обезпечаване на сигурността". Зад тази дълга формулировка се крие налагането на ембарго за западни хранителни стоки. 

Репортери на Би Би Си са посетили тези дни магазини в района на Москва и са закупили същите стоки като онези от старите касови бележки.

И ето какво показва личната статистика. За по-ясна представа на читателите ето и днешния курс - 1 лев е равен на 36.4 рубли.

Касовите бележки и сметките на Би Би Си.

Вместо 4422 рубли - сметката преди три години, сега са били платени 7471 рубли. Или поскъпването е с 69 процента. За да са коректни сметките, репортерите не са купили продукти, които са аналогични на липсващите, заради забраната за храни, като например италиански пармезан или испански хамон.

Оказва се, че за тези три години най-много е поскъпнал дивият ориз - цели три пъти. Повече от два пъти е скочила цената на майонезата с лимонов сок, докато обикновената майонеза е единственият продукт, който даже е поевтинял. Двойна е и цената на тиквичките, дините, краставиците, морската сол, италианско вино просеко, както и на зехтина.

При едва пет продукта увеличението е само с 10 на сто - пресен чесън, сирене рикота руско производство, пазарските пликчета, руло със сусам и сушен магданоз.

В същото време и за същия период средното увеличение на потребителските цени и услуги в Русия е нараснало с 29 на сто.

Обаче усещането на хората за инфлацията рязко се различава от статистиката. В скорошно допитване руснаците заявяват, че реалното поскъпване на живота е около три пъти по-голямо от това, отчитано от статистическата служба "Росстат". И в това няма нищо учудващо, защото подобно разминаване между статистика и оценка на хората има и в САЩ, и в Европа.

Номиналните средномесечни доходи на руснаците от 2014 година до края на юни 2017 година са нараснали с 19 на сто. Като се приспадне инфлацията, това означава, че реалното повишение на доходите е 10 на сто.

Нехранителните стоки за същия период са поскъпнали с 28 процента, а услугите - 24%.

Видима е голямата разлика с увеличението при храните - 69 процента. За това определено има принос и налагането на контрасанкциите.