"Ако има в Сирия някакви руски граждани като доброволци и т.н., това не е по линия на държавата и изобщо не засяга Министерството на отбраната", заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Коментарът му бе по повод разпространената от Ройтерс информация, че от началото на годината в Сирия са били убити 40 руски военослужащи. 

Така гласът на Путин на практика допусна, че на страната на диктатора Башар Асад се бият т. нар. зелени човечета. Те станаха много популярни при анексирането на Крим и после в боевете в Донбас. Всеки път когато западни експерти или агенции съобщаваха, че там се сражават руснаци, отговорът на Кремъл беше, че те са доброволци, войници по време на отпуск, родолюбци и защитници на руснаците по света. "Зелените човечета" бяха многократно снимани и всички бяха с руски униформи, но без разпознавателни знаци.

"Зелените човечета" от Крим. 

Песков посъветва журналистите да питат Ройтерс откъде имат информацията.

И още. Кремъл призова медиите да се позовават на официалните данни на руското Министерство на отбраната за броя на загиналите в Сирия руски военни.

"Не, не виждаме" основания за повторна проверка на данните за жертвите, каза той в отговор на въпрос. "Данните в Кремъл постъпват от Министерството на отбраната и трябва да се ръководим от тях, именно те са официални", категоричен бе говорителят.

Руското Министерство на отбраната заяви по-рано, че в Сирия от началото на тази година в сражения са загинали 10 руски военнослужещи. Независимо разследване на Ройтерс обаче показва, че най-малко 40 руски военни и служители на частни компании, работещи по договор с руската армия, са загинали от началото на годината в Сирия. Агенцията публикува имената на много от загиналите, като се позовава на техни роднини, приятели, бивши съученици, местни представители, местни медии и социални медии.

Песков засегна и друга гореща тема - отношенията със САЩ и наложените от Конгреса санкции.

Кремъл констатира известна противоречивост в изявленията на  Белия дом за санкциите срещу Русия, посочи Песков. Той коментира думите на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, че и той, и президентът Доналд Тръмп са посрещнали без възторг действията на двете камари в Конгреса, приели миналата седмица законопроект, засилващ санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея. Тилърсън заяви вчера, че администрацията на САЩ запазва нагласата за нормализиране на отношенията с Москва, но чака насрещни конструктивни стъпки на руските власти. По-рано вицепрезидентът Майк Пенс заяви, че Тръмп е съгласен с въвеждането на нови санкции и е готов да подпише съответния законопроект, припомня ТАСС.

Не се предвиждат нови контакти между Владимир Путин и Доналд Тръмп, отбеляза Дмитрий Песков, запитан от журналисти дали са възможни подобни контакти на фона на готвената среща между Тилърсън и руския външен министър Сергей Лавров в Манила, където през уикенда предстои форум на АСЕАН.