Между Александър Залдостанов-Хирурга и Владимир Путин мина черна котка.

Така в. "Московский комсомолец" коментира новината, че "Нощните вълци", наричани мотоциклетните пехотинци на Путин, не са получили президентски грант за първи път от 2012 г. насам.

"Нощните вълци" е първият и най-голям рокерски клуб в Русия. Създаден е през 1992 г. Клубът е смятан за едно от оръжията на кремълската пропаганда и се ползва с личното благоразположение на Путин Всяка година за 9 май рокерите организират пробег от Москва до Берлин в чест на годишнината от победата на СССР над нацистка Германия.

Точно преди година "Нощните вълци" бяха у нас. Тогава край Бургас привърженици на патриотичната паравоенна организия "Български воински съюз" нападнаха протестиращи срещу идването на рокерите. Полша пък отказа да ги пусне да минат през нейната територия.

Александър Залдостанов по прякор Хирурга обаче не може да влиза в ЕС, тъй като е в черния му списък.

Новината, че "Нощните вълци" не са получили тази година президентски грант, е твърде изненадваща. Най-смаян от нея изглежда самият Хирург. Той изтъква, че рокерите са искали само 9,5 милиона рубли (132 315 евро). При това парите били за благородна цел - организиране на новогодишни тържества.

Залдостанов е човекът, "вкарал" Путин в движението на мотоциклетистите. През последните години той наричаше публично президента свой приятел. Путин участваше с "Вълците" в мотоциклетни обиколки на анексирания Крим. Сега обаче Залдостанов е доста нервен, отбелязва "Московский комсомолец".

"Живеехме без президентски подаяния 20 години до 2012 г., можехме да плюем на тях, ще се оправим пак без грантове, - заяви Хирурга пред изданието. - Намерил се е някой по-достоен от нас за президентска помощ. Ние служехме на родината без пари от конкурси през най-трудните години."

Грантовете са президентски, но не ги разпределя Путин, отбелязва "Московский комсомолец".

Според Наталия Алиева от Фонда за президентски грантове те се печелят на конкурсна основа. Проектите се оценяват от 460 експерти. След това одобрените от тях се съгласуват с Координационния комитет (КК), начело на който е бившият премиер Сергей Кириенко - сега първи зам.-шеф на администрацията на Кремъл.

И все пак стига Путин да е искал, грантът вече щеше да бъде в джоба на хирурга, коментира изданието. И прави извода, че тази година "Нощните вълци" не са били толкова важни за него.

Интересно е мнението и на Антон Орлов - председател на Съвета на диреторите на Института по проблемите на съвременната политика.

"Хирурга твърде често и натрапчиво заявяваше, че е приятел с Путин.", смята той.

И допълва, че си навлякъл неприязънта на президента през януари, когато се появил на младежки форум, облечен като рокер. А участниците традиционно обличат скъпи костюми. Тогава много руски медии писаха, че клоунадата на Хирурга минава всякакви граници.

Възможно е също Путин да е решил да се дистанцира от Залдостанов след серия от коментари в социалните мрежи. Много от тях гласят, че стига само да качиш президента на мотоциклет, и ставаш политик и получател на грантове и други инвестиции.

"Нощните вълци" обаче могат и да "ухапят" Путин, завършва статията на "Московский комсомолец". Предположението се основава на твърде непочтителното им отношение към хората и на фразата на Хирурга, че хората му някога са "плюели" на грантовете.

Интересното е, че миналата година, когато "Нощните вълци" бяха в България, предводителят на групата Андрей Бобровски заяви, че и тогава рокерите не са получили грант. Той говори на среща с медиите в Руския културно-информационен център. И допълни, че за 2017 г. "Вълците" ще се постараят да вземат грант, тъй като пътуването до България е скъпо и излиза по 1500-2000 евро не човек.

Ако думите на Бобровски се окажат верни, информацията, че "Вълците" остават за първи път без грант от пет години насам, ще се окаже невярна.