"Всеки ден работа! Просто нямаме алтернатива, няма по-добри от нас и всеки ден трябва максимално да се доказваме и да си изпълняваме програмата. Това изпълним ли го като програма, аз мисля, че ще се случат доста по-добри неща".

Това казва премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание днес, на което кабинетът прие управленската си програма, показва стенограмата. 

ПРОГРАМАТА МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

Програмата обхваща 20 области, за които са набелязани 65 приоритета и 902 мерки. Тя все още не е публикувана в пълния си вариант.

Министри слушат внимателно думите на премиера.

Борисов изтъква, че много е направено, но и много трябва да се напрви. Първото, което той казва, е да се ускори строителствтото на магистрала "Хемус". Същото според него трябва да се случи и с въвеждането на ТОЛ системата.

"По най-елементарните сметки, от това, че нямаме ТОЛ система, милион и половина на ден! 25 хиляди ТИР-а са минали за три дни. В момента, в който се произнесе КЗК, минута след това пристига жалба! Години наред! Защото, по най-елементарните, пак казвам, сметки, поне милиард и триста, милиард и петстотин директно… Това са сметките. Сиреч, ние и "Хемус", и Ботевград – Мездра, и тунела под Шипка можем да направим без въобще да пипаме парите от бюджета", казва Борисов.

И допълва:

"Обжалване, обжалване, обжалване, обжалване от „Суходолска“ №3. Проверихме жалбоподателя, той мете пред "Пирогов", нали разбирате? Това е блокаж и ако не можем да преодолеем точно този проблем, за да направим ТОЛ-системата, съм възложил на регионалното министерство – държавно предприятие по специалния Закон за обществените поръчки. И ще го направим. Просто не можем да допускаме повече такива пари да се губят".

Думите на Борисов отекват и в другата част на залата.

Борисов посочва, че са изградени стотици километри нови жп линии с нови контактни мрежи, които позволяват на влаковете да се движат до 180-200 км в час.

"Искам да видя по София – Бургас, София – Варна нови влакове. 100% екологично чисто и много по-сигурно", заявява Борисов.

Той изтъква, че Бургас изпреварва значително Варна в развитието си, за което също трябва да се работ

"Защото на Бургас му направихме морската градина, направихме обходите. Валери като си отиде, му е драго. А като отидеш във Варна, пристанището затиска града и не му дава да се разтвори в посока "Галата", на там може да расте градът. Това искаме да направим", каза Борисов.

И разказва, че премиерът на Македония Зоран Заев му споделил, че всички негови познати, които са били на Черно море казват, че то вече е много чисто. Борисов пояснява, че това са резултатите от пречиствателните станции, които са се изградили.

"Една непълнота в тази програма, голяма липса има, с която се гордея – липсват чуждици, няма слогани в програмата".

Това коментира вицепремиерът Валери Симеонов.

"Ние сме такова правителство – с патриотична насоченост".

С тези думи завършва изложението си Борисов..

На Валери Симеонов му е драго не само като си ходи в Бургас, но и като влиза на заседание на правителството