"Ти си уволнен", казваше някога Доналд Тръмп във воденото от него американско телевизионно реалити шоу "Стажантът". Този, към когото бе адресирана фразата, биваше елиминиран.

Вече 9 души чуха тази реплика от Тръмп, но не в шоуто, а в Белия дом. За по-малко от 7 месеца като президент той уволни или принуди да си тръгнат един куп служители на администрацията.

 

 

Кой е следващият? Това е неизбежният въпрос, отбелязва "Дойче веле".

Ето кои изхвърчаха досега.

Антъни Скарамучи

Антъни Скарамучи по прякор Паразита изкара на поста директор по комуникациите на Белия дом едва 10 дни. При това заради длъжността си 53-годишният нюйоркски инвеститор продаде своя хедж фонд. Но едва щом пенсионираният генерал Джон Кели оглави кабинета на Тръмп, Скарамучи бе помолен да си тръгне. На президента не му хареса как Паразита описва с нецензурни изрази други свои подчинени. Особено скандални бяха думите му "шиб..н шизофреник" по адрес на Райнс Прибъс - предишния шеф на президентския кабинет.

Райнс Прибъс

Райнс Прибъс бе шеф на кабинета на Тръмп половин година. Повод за уволнението му стана публично заяждане с Антъни Скарамучи. Предполага се, че Прибъс е бил сред противниците на назначаването на Скарамучи.

Уолтър Шоб

Той напусна сам. Бившият началник на Федералното управление по етика към правителството взе решението през юли, след като не можа да защити в Белия дом гледната си точка по повод заплетената ситуация с финансовите активи на президента. Медиите твърдяха, че Шоб си тръгнал с думите, че в администрацията останали само "клоуни".

Шон Спайсър

Прессекретарят на Белия дом, който бе в напрегнати отношения и с пресата, и с президента, напусна, след като съобщи на Тръмп, че е изцяло против избора на Антъни Скарамучи за директор по комуникациите.

Майкъл Дъбки

Бившият зам.-директор по комуникациите бе уволнен през май. Тръмп бе недоволен от начина, по който той се занимаваше с въпроса за възможната руска намеса в президентските избори в САЩ.

Джеймс Коми

Уволнението на директора на ФБР е най-гръмкото и значимо кадрово решение на Тръмп досега. Официалният мотив бе, че Коми не се е справил с разследването на имейлите на бившия държавен секретар Хилъри Клинтън. Самият Тръмп обаче призна по-късно, че роля е изиграл и скандалът за евентуалната "руска следа" в победата му на изборите.

Майкъл Флин

Пенсионираният генерал бе сред първите, напуснали администрацията на Тръмп. Бидейки съветник по националната сигурност, той бе принуден да подаде оставка още през февруари. Тогава излезе наяве, че е обсъждал американските санкции срещу Русия с руския посланик Сергей Кисляк, но е скрил този факт от вицепрезидента Майк Пенс.

Сали Йейтс

Тя бе назначена на поста си още от Барак Обама. Когато Тръмп я уволни в края на януари, Йейтс бе временно изпълняваща длъжността главен прокурор и демонстрира независимост от новата администрация на Белия дом. Президентът я отстрани след изявлението й, че служителите на министерството на правосъдието няма да защитават в съдилищата указа му за миграцията.

Прит Бхарара

Той бе федерален прокурор на Южния окръг в Ню Йорк. Тръмп обеща първо да го остави на поста му, но в началото на март го уволни. Бхарара има зад гърба си процеси срещу едри измамници и мошеници. Едно от най-шумните дела е разследването на пране на пари в Русия. Далаверата бе разкрита от руския одитор Сергей Магнитски, който плати за това с живота си. След уволнението на Бхарара делото бе спряно.