На 91-годишна възраст британската кралица Елизабет II е най-дългогодишният монарх в британската история, която тази година отбеляза 65 години на престола. Нейният списък с всекидневни задължения включва посещения на банкети и тържества за юбилеи, приемане и разговори с посетители, включително посланици, архиепископи, министри, генерали, държавни ръководители и различни превъзходителства.

Оживеният график на кралицата изисква еднакво и любезен разговор, и екстравагантна трапеза.

Така че как е тя здрава и се поддържа с години?

"Кралицата наистина не се вълнува от храната и не обръща голямо внимание на яденето. Нейната страст е грижата за конете и кучетата", разказва бившият й готвач Дарън Макгрейди, който е работил в двореца от 1982 до 1993 г.

Често го питат дали кралицата не се е пристрастила "да яде цялата оная богата храна" по банкети с петстепенно меню, с ястия с тежки сосове и сложни мусове, последвани от неизбежния сладолед.

"Вечер, когато е сама, Елизабет хапва основно скара или риба с няколко зеленчуци и салата, но без картофи или нишесте", обяснява хранителните навици на монарха готвачът.

Това е всичко, което има на масата, допълва той.

"Тя е много дисциплинирана. Може да има всичко, което пожелае, но дисциплината я поддържа да изглежда толкова добре и толкова здрава през годините", разказва Дарън, цитиран от Си Ен Ен.

И добавя:

"Кралицата е просто човек, който яде, за да живее, а не живее, за да яде."

"Главните готвачи, храната и кухнята са на последно място в нейното внимание. В двореца Бъкингам все още се използват тенджери и тигани от XIX век с печат на кралица Виктория", твърди той. Докато работел там, няколко пъти питал: "Не искате ли да купим нови съдове и тигани?" "Не, не, не, имаме нужда от парите, за да купуваме коне и седла", отговаряли началниците.

"Кралицата обича да яде храни от нейните имения", разкрива Макгрейди. "Домашно отглеждани зеленчуци, риба, фазани, всичко от Балморал, Бъкингам и Уиндзор. Това е, на което Елизабет се радва най-много."

Готвачът признава, че кралицата е зависима от едно нещо.

"Тя е шоколадохолик. Но трябва да е тъмен шоколад. Колкото по-черен, толкова по-хубаво. Не я привличат млечен или бял шоколад."

На въпрос дали Нейно Величество прави някакви физически упражнения, Макгрейди избухва в смях.

"Не мисля, че има зала за тежести в Бъкингамския дворец, но тя обича конен спорт и разходки с кучетата. И на 91 години все още язди и ходи на километри с кучетата или върви с тях сред градините в двореца", разказва готвачът.

Що се отнася до пиенето, Макгрейди се чуди откъде в пресата се появяват разни измислици. Един път го цитирали, че пие по четири питиета на ден.

"Ами тя щеше да се напива непрекъснато", казва той и предполага, че недоразумението е дошло от акцента му и лошата връзка по телефона.

Иначе Елизабет харесва джин и "Дюбоне" - Dubonnet - горчив аперитив, и както тя го произнася - doo-BON-ay. Това е любимата й напитка, разкрива тайната Дарън.

"Тя не се събужда сутрин и с голям голям джин и тоник", коментира Макграйди. "Но ако е ядосана пие чаша вино на вечеря. Обикновено е любимо германско сладко вино."

Съпругът й принц Филип също се хранел здравословно. Една вечер обаче надникнал в хладилника, където имало сготвено агнешко за персонала, и веднага поискал. Друг път видял консерви, които били за принц Чарлз. Попитал какво е, и когато чул отговора, че това е органична храна, направил неприятна физиономия и отказал.

Макгрейди готвел и на принцеса Даяна. Тя не пипвала червено месо и се хранела само с пиле и риба. Готвачът си преработил всички рецепти, за да намали калориите в храната за нея. Лейди Ди обичала също и пълнени зеленчуци - печени или на скара.