"Аз като държавен глава съзнателно не посетих Македония. Гордеея се с това, че на мен се падна тежката задача да бъда този български политик, който трябваше да промени подхода на България към Македония от т.нар. романтична към прагматична фаза."

Това отбеляза бившият държавен глава Росен Плевнелиев в ефира на бТВ тази сутрин. Той коментира подписването на Договора за добросъседство с Македония във вторник, като подчерта, че той е започнал процеса, довел до това.

Президентът поздрави Бойко Борисов, Екатерина Захариева и екипа на МВнР за успешната работа по Договора и го нарече "може би един връх в работата на това правителство". Отбеляза също, че успехът е благодарение на проевропейската позиция на новото македонско правителство.

"Аз играх ролята на катализатор, на човека, който хвърли бомбата.  Борисов завърши успешно делото, за което много се радвам", отбеляза той за премиера.

Плевнелиев говори за решението България да блокира кандидатурата на Македония за ЕС, като отбележи ключови проблеми със съседката ни по време на управлението на ВМРО-ДПМНЕ и Никола Груевски. Той подчерта, че в това време е имало систематична антибългарска кампания в Македония и не е било редно да ходи "да потупа някой македонски политик".

 "Македонските политици посочваха българите като фашисти, като окупатори", каза още той.

И подчерта, че сега ключови са резултатите и този договор да се спазва.

Плевнелиев смята, че не е редно президентът да определя директора на новото бюро "Антикорупция", каквото предложение направи Корнелия Нинова преди дни на Бузлуджа.

"Само по себе си е възможно, не бих го препоръчал. Виждам непознаване на начина, по който функционира българската конституция. Президентът не е изпълнителна власт, не е негова задача да бори корупцията. Търсейки баланса на властите, аз не бих препоръчал по никакъв начин държавният глава да има каквото и да е участие."

И отбеляза, че тезата на Нинова, че Борисов ще избира този директор сега, не е вярна - това ще го прави българският парламент. И коментира, че идеята на "Да, България" това да се прави с квалифицирано мнозинство е добра.

"Ние досега многократно се проваляхме. В най-важната тема, да се покажат справедливи и устойчиви резултати в интерес на обществото, така че политическият интерес да остане с открито лице, да погледне народа и да каже - ето, работи се", отбеляза той. "България отдавна е длъжник както на народа си, така и на партньорите си в ЕС."

Бившият президент отново бе критичен към наследника си Румен Радев, но подчерта, че иска да е добронамерен, и че "всеки президент е правил грешки, сигурно и аз". Според него обаче държавният глава трябва да отвори досиетата КТБ, които са много по-важни от стенограмите.

"Видно е, че бях прав", отбеляза той за искането си да не се отварят стенограмите за банката. "Защо ги нарекоха стенограмите КТБ? Сега, като ги прочете целият народ, се видя, че фокусът е бил друг."

И добави:

"Нека видим колко пари ще бъдат върнати. Ние се нагледахме на обвинения, които след това падаха, политически заявки, които не се случиха. Притеснява ме липсата на дебат в НС, досиетата КТБ не се отвориха, това е предпоставка да се създадат зависимости сред следващото поколение български политици, както бяха досиетата от Държавна сигурност."

Плевнелиев каза още, че ако бе на поста в момента, би наложил вето на новите промени в Закона за съдебната власт. 

"Част от тях са в определен конфликт с Конституцията на България. Държавният глава трябва да събере своя правен съвет и да оформи своята позиция, а не да мълчи", каза той. "Ветото не е за да се блокира законодателят, то е много добър инструмент да се върне дебатът."

Накрая бившият президент приключи с кратък коментар за премиера:

"Борисов има много тежка мисия. Самият той безспорно пише история, самият той е уникален за българската политика, никой друг не е повтарял мандати. С него си говорим много често за възможностите за икономически растеж, говорихме си и за договора с Македония."