Председателят на Европейската комисия изрази задоволство, че в новите санкции срещу Русия, които президентът Доналд Тръмп подписа вчера, САЩ са взели предвид безпокойствата на ЕС. В същото време той потвърди, че Брюксел е готов с ответни мерки, ако ограниченията засегнат европейски интереси.7

 "Значителна част от възможните санкции срещу Русия бяха изоставени", казва Жан-Клод Юнкер в специално изявление.

"Нещо повече, Конгресът на САЩ сега се ангажира, че санкциите ще бъдат прилагани, след като съюзниците на страната бъдат консултирани", се казва още  в него. "Аз наистина вярвам, че още сме съюзници на САЩ". 

В отделни бележки по темата цитирани от Ройтерс Юнкер казва: 

"Ние сме готови: трябва да защитим икономическите си интереси по отношение на Съединените щати и ще го направим".

Германският министър на икономиката Бригите Циприс каза, че санкциите могат да засегнат европейски фирми, участващи в строителството, експлоатацията и поддръжката на газопроводи от Русия - извънтериториално въздействие, което Европа не може да приеме.

"Разчитам, че ... президентът Тръмп ще използва вазможностите дадени му от закона за санкциите, така че те да не се случат", написа тя в германското седмично списание "Виртшафтсвохе". "Това ще бъде ясен съгнал, ча тясното сътрудничество между САЩ и Европа ще продължи".

Ройтерс цитира документ на Комисията, според който, ако дипломацията не успее, ЕС ще използва регламент за защита на бизнеса от извънтериториални мерки на САЩ както и ще подаде жалба в Световната търговска организация.