Западните Балкани не бива да остават без европейска перспектива, защото това може да ги върне към войните от 90-те години на миналия век, предупреждава председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за "Политико".

“Не съм за това Западните Балкани да се присъединят скоро към ЕС", казва той. “Но ако (им) вземете европейската перспектива, тогава отново ще изпитаме това, което изпитахме през 90-те години на миналия век. В това отношение стабилността и състава на Европейския съюз са предпоставка Балканите да не са отново във война". 

Председателят на Комисията изразява надежда, че американският президент Доналд Тръмп е разбрал това. Юнкер казва, че подробно е обяснил на Тръмп отрицателните ефекти от предишните му призиви към други членки на ЕС да го напуснат след Великобритания.

Юнкер гали по главата първия си заместник Франс Тимерманс на заседание на Колегиума на комисарите. 

Юнкер определя като "потресаващи" последните размествания в администрацията на Белия дом, които включиха уволнението на шефа на комуникациите Антъни Скарамучи след само 10 дни на поста. 

“Ние сме по-добре организирани от администрацията на Тръмп", казва Юнкер. "Така е, защото ако имаме някакви вътрешни трудности, тези трудности се преодоляват в пряк разговор вместо с уволняване на хора". 

Председателят на Комисията казва, че отделя 30 минути седмично на проблематиката на "Брекзит", която е в ръцете на надеждния според него главен преговарящ на ЕС Мишел Барние. Юнкер предпочита да се съсредоточи върху положителната програма - да направи ЕС по-привлекателен и силен.

“Не стигам толкова далече колкото малтийския министър-председател (Джоузеф Мускат), който не изключи да не се стигне до "Брекзит", казва Юнкер. "Моята работна хипотеза е, че ще се стигне до "Брекзит".

Юнкер в работно настроение.

По думите му след серията премеждия ЕС е в добра форма.

“Наистина няма от какво да се оплакваме”, казва Юнкер, посочвайки числата за ускоряващ се икономически растеж и намаляващи безработица и бюджетни дефицити на държавите. "Имаме по-добри неща да съобщим отколкото преди година и това не следва от моето настроение, а от фактите".

ЕС не бива да прекъсва присъединителните преговори на Турция, както призовават Европейският парламент и Австрия, смята Юнкер. Според него те трябва да продължават, дори това да е само на книга.

“Турция е наш съсед, не можем просто да я оставим да потъне в забрава. Аз не съм за прекратяване на присъединителните преговори с Турция, каквото е искането на Европейския парламент", казва шефът на Еврокомисията.

Фоторепортерите обичат този шеф на Комисията. Той редовно им осигурява весели кадри.

Юнкер обяснява и разликата в подхода си към Полша и Унгария, които имат сходни проблеми със спазването на върховенството на закона. Докато Комисията заплаши управляващите в Полша консерватори с най-тежката санкция в ЕС - ограничаване не членските права на страната - тя се въздържа за извади най-едрокалибреното си оръжие срещу унгарския премиер Виктор Орбан.

“Имаме внимателни отношения с Орбан. Говорим редовно, виждам го редовно - дори това да не става винаги публично - защото мисля, че не искам да изгубя Унгария", казва Юнкер.

Той обаче не заявява същото за Полша, отбелязва "Политико".