Правителството прие Програма за управление за периода 2017–2021 г. Документът е от 128 страници, включва 65 приоритета и 902 мерки. Програмата е публикувана на сайта на правителството и всеки може да я прочете. Извадихме за вас обаче само конкретните ангажименти, чието изпълнение всеки ще може да проследи (след текста може да видите списъка).

Огромната част от програмата е заета с административни процедури, които са важни за управлението, но са само процедури. Програмата изобилства от създаване на условия, задълбочаване на сътрудничеството, насърчаване, участие в мерките, реализиране на националните приоритети, подобряване на условията, оценка на въздействието, адаптиране, създаване на гаранции, ефективно участие, развиване на модел, усъвършенстване, подобряване нивото на информиране, очертаване на насоки, формиране на среда, надграждане на капацитета...

В програмата има и смешни мерки:

Мярка 146: Разширяване обхвата на обществения дискурс по темите, свързани с жизнения стандарт, корпоративната социална отговорност, бедността сред работещите (пазар на труда, междупоколенчески връзки, семейство, трудности при отглеждане и образоване на деца).

Има и отбелязани задълженията на администрацията, които тя не би могла да не върши – като например своевременно плащане на вноската на България в общия бюджет на ЕС, строителство, ремонт, реконструкция и оборудване на центровете за спешна медицинска помощ, контролиране проводимостта на речните русла за предотвратяване на неблагоприятните последици от наводнения.

Мярка 361 гласи: „Инвестиции в спортна инфраструктура в образователната система“, все едно всяко правителство досега не е имало ангажимент за това. Но няма брой на нови физкултурни салони, басейни и т.н.

Има следи от хаотично сглобяване на документи от различни министерства – преодоляването на регионалните различия се появява веднъж като цел, а няколко страници по-надолу – и като мярка.

В старанието си правителството посяга дори към нещо, което отдавна се прави от студенти програмисти:

Мярка 721: Разработване на общо разписание на обществения пътнически транспорт (автобусен и железопътен транспорт).

Мярка 722: Проектиране, разработване и въвеждане в експлоатация на „Системата за резервация на места, продажба на билети и информационно обслужване на пътниците“.

Безспорно най-смешната мярка е тази:

Мярка 72: Разпространение на добри практики.

 

Ето списъка с конкретните мерки, освободени от баластрата на общите приказки:

 

БАЛКАНИ

Мярка 29: Откриване на нови ГКПП по границите с Македония, Сърбия и Гърция, разширяване и модернизация на съществуващите такива;

...

Мярка 43: Създаване на български културно-информационни центрове в местата с големи български общности в страните в ЮИЕ на базата на подписани двустранни споразумения

 

СОЦИАЛНИ

Мярка 91: Развитие на интегрирани здравно-социални услуги за деца и финализиране на процеса на деинституционализация на деца до 3 години чрез закриване на всички домове за медико-социални грижи за деца.

Мярка 102: Обучение с бюджетни средства на най-малко 50 000 безработни (общ брой за 4-те години) по списък с търсени от работодателите професии, изготвен на база информация от регионалните комисии по заетостта и разработените средносрочни прогнози за търсенето и предлагането на труд.

Мярка 103: Обучение със средствата от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) на най-малко 100 000 търсещи работа и неактивни лица от уязвими групи на пазара на труда.

Мярка 104: Включване в дуална система на обучение на най-малко 400 младежи (общ брой за 4-те години).

Мярка 105: Обучение с бюджетни средства по ключови компетентности на най-малко 4000 заети лица в малки и микропредприятия (общ брой за 4-те години). Мярка 106: Обучение със средствата от ОПРЧР на най-малко 150 000 заети лица.

...

Мярка 112: Осигуряване на подкрепена заетост най-малко на 3000 безработни лица с трайни увреждания.

Мярка 113: Осигуряване на предпоставки чрез средствата по ОПРЧР най-малко 4000 лица с увреждания над 18 г., да започнат да търсят работа или да имат работа, включително като самостоятелно заети лица.

Мярка 114: Разработване на пакет от посреднически услуги за хора с увреждания, съобразени с техните възможности, и определяне на „запазена квота“ свободни работни места, подходящи за тях.

Мярка 115: Повишаване на ефективността на програмите и мерките за активна политика въз основа на резултатите от оценките през 2017 г. и 2019 г. на нетния ефект от участието на безработните в тях.

Мярка 116: Включване в заетост по програми и мерки, финансирани от държавния бюджет на над 65 000 лица и чрез мерки по ОПРЧР на над 63 000 лица.

...

Мярка 117: Стартиране на нова Национална програма за обучение и заетост на безработни лица „Работа“ в общини с висока безработица и с ограничено предлагане на свободни работни места... Програмата ще се изпълнява в общини с равнище на безработица два пъти по-високо от средното за страната, като в резултат от нейното изпълнение ще се осигури заетост на 7000 лица и обучение на 2100 лица.

...

Мярка 124: Завишаване на санкциите на подпомаганите лица, които отказват включване и/или участие в различни форми на заетост, квалификация и обучение, включително програми за заетост, квалификация и обучение.

...

Мярка 129: Повишаване на доходите на пенсионерите чрез:

 Повишаване на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, което ще доведе до повишаване и на минималните размери на останалите пенсии за трудова дейност.

 Ежегодно индексиране на минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се лица.

 Повишаване на размерите на пенсиите за трудова дейност чрез ежегодно увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула.

...

Мярка 144: Достигане на равнище на минималната работна заплата от 650 лв. в края на мандата.

Мярка 145: Създаване на условия за ръст на икономическата активност, който ще позволи достигане на равнище на средната работната заплата до 1500 лв. в края на мандата.

 

ГРАНИЦАТА

Мярка 166: Разширяване на Интегрираните системи за наблюдение на българо-турската държавна граница, българо-сръбската граница и морската държавна граница;

Мярка 167: Увеличаване на броя на военнослужещите от състава на въоръжените сили на Република България за охраната на границата при необходимост и обезпечаване на необходимите ресурси за тази цел.

Мярка 168: Преобразуване на Транзитен център – с. Пъстрогор на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) от отворен към затворен тип център за предоставяне на убежище.

Мярка 169: Преустройство на помещения от открит в закрит тип на част от сградния фонд в Регистрационно-приемателен център-Харманли на ДАБ.

 

СИГУРНОСТ

Мярка 192: Преразпределяне на кадровия ресурс с цел увеличаване присъствието на униформения полицейски състав в малки и средно големи населени места чрез назначаване поне на 1000 униформени служители в полиция и жандармерия на свободни длъжности по незает щат.

...

Мярка 197: Постигане на пълно покритие на цялата страна по общини за видеонаблюдение на основните артерии с криминогенен потенциал – по предварително зададени от МВР минимални технически параметри; гарантирана връзка с районните управления на полицията и областните дирекции, конкретен график за всички общини в България, осигуряване на достъп до изграденото видеонаблюдение на охранителните фирми и конкретни ангажименти от страна на тези фирми по линия на превенцията и противодействието на конвенционалната престъпност.

...

Мярка 205: Двойно увеличаване на годишния капацитет на Академията на МВР (АМВР) за обучение на служители от 1000 на 2000.

...

Мярка 208: Пълно обновяване на Центъра за първоначална професионална подготовка към АМВР в Пазарджик и концентриране на цялото обучение на новопостъпили полицаи и фокусиране на центровете в Казанлък и Варна за обучение по линия на граничния контрол и върху обучение на чуждестранни граждани за полицейски дейности.

 

АРМИЯ

Мярка 306: Полагане на грижи за опазването и поддържането на военните паметници в Република България и в чужбина.

...

Мярка 325: Стартиране на широк обществен дебат по темата за въвеждане на „наборна военна служба“.

 

АНТИКОРУПЦИЯ

Мярка 335: Приемане на нов Антикорупционен закон, който ще обедини фрагментираното законодателство и ще създаде единен антикорупционен орган на основата на Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество.

 

ОБРАЗОВАНИЕ

Мярка 339: Удвояване на учителското възнаграждение до края на мандата на правителството.

...

Мярка 341: Повишаване обхвата на 5- и 6-годишните деца в задължително предучилищно образование в подготвителните групи. Регламентиране на задължително предучилищно образование от 4-годишна възраст.

 

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Мярка 445: Създаване на Национален регистър на медицинските изделия, заплащани с обществени средства с цел по-висока ефективност и контрол.

...

Мярка 468: Изграждане на електронен здравен запис, електронна рецепта и електронно направление.

 

ОКОЛНА СРЕДА

Мярка 567: Изграждане на Национална система за управление на водите в реално време – за поречието на река Искър.

 

ЗЕМЕДЕЛИЕ

Мярка 630: Въвеждане на единен електронен регистър на земеделските имоти и земеделските стопани.

Мярка 631: Въвеждане на единна електронна платформа за управление на земите от общинския и държавния поземлен фонд – отдаване под аренда и продажба от МЗХГ и общините.

 

ТРАНСПОРТ

Мярка 675: Модернизация на жп линията София – Септември.

Мярка 676: Изграждане на жп участък София – Волуяк, част от жп възел София.

Мярка 677: Модернизация на жп линията Пловдив – Бургас, Фаза 2.

Мярка 678: Модернизация на жп линията Драгоман – София.

Мярка 679: Модернизация (частична) на жп възел Пловдив.

Мярка 680: Възстановяване на проектните параметри на жп линията Русе – Варна.

...

Мярка 689: Доизграждане на автомагистрала (АМ) „Струма” (Благоевград – Сандански):

 АМ „Струма“, лот 3.1, участък Благоевград – Крупник от км 359+000 до км 366+000 и от км 370+460 до км 376+000.

 Лот 3.1. тунел „Железница“.

 АМ „Струма“ лот 3.2.

 АМ „Струма“ лот 3.3, участък Кресна – Сандански от км 397+000 до км 420+624.

Мярка 690: Доизграждане на АМ „Хемус”:

 Завършване на подготовката на строителство на автомагистрала „Хемус” с приблизителна дължина 250 км, разделена в три етапа: Етап 1 – от АМ „Хемус” (А-2) Ябланица до път II-35; Етап 2 – от път II-35 до път E85 и Етап 3 – от път E85 до АМ „Хемус” (А-2) Белокопитово.

 Изграждане на магистрален участък – 9,3 км „Ябланица – път I-4 от км 78+500 до км 87+800.

 Изграждане на магистрален участък – 16,32 км; III-5102 – Белокопитово от км 310+940 до км 327+260.

 Изграждане на магистрален участък – 223,14 км; път I-4 до III-5102 – от км 87+800 до км 310+940.

Мярка 691: Изграждане на „Обход на гр. Габрово“, включващ тунел под Шипка:

 Изграждане на обходен път на гр. Габрово.

 Завършване на подготовката на тунелен участък под връх Шипка.

Мярка 692: Изграждане на АМ „Калотина – София”:

 Изграждане на АМ „Калотина“ – (ГКПП Калотина – Софийски околовръстен път) от км 1+000 до км 15+500.

 Изграждане на АМ „Калотина“ – (ГКПП Калотина – Софийски околовръстен път) от км 15+500 до 32+ 477,20 и етапни връзки”.

Мярка 693: Подготовка на 6 участъка за изграждане на скоростен път Видин – Ботевград:

 Етап 1 „Видин – Димово” – с дължина 35,7 км.

 Етап 2 „Димово – Бела – Ружинци” – с дължина 22,3 км.

 Етап 3 „Ружинци – Монтана” – с дължина 40,3 км.

 Етап 4 „Монтана – Враца” – с дължина 28,7 км.

 Етап 5 „Враца – Мездра” – с дължина 9 км – рехабилитация.

 Етап 6 „Мездра – Ботевград” – с дължина 33 км.

...

Мярка 696: Развитие, изграждане и рехабилитация на републиканската пътна мрежа.

 Доизграждане на южната дъга на Софийски околовръстен (оставащите участъци: от AM „Тракия” до пътен възел „Младост” и от пътен възел „Бояна” до AM „Люлин”).

 Път І-9 Слънчев бряг – Бургас, Обход на град Поморие от км 217+000 до км 222+849.41.

 Път I-9 Слънчев бряг – Бургас от км 207+800 до км 212+233 – Обход на село Ахелой.

 Реконструкция на път I-9 „Слънчев бряг – Бургас“ от км 212+233 до км 217+000 с изграждане на второ платно.

 Обходен път на град Бургас І-ви етап от км 230+700 на път І-9 „Сарафово – Бургас“ до км 493+550 на път І-6 „Ветрен – Бургас“ и локални платна.

 Околовръстен път на гр. Пловдив – привеждане към габарит Г 20 участъци: Път ІІІ-805 „Път І-8 „Пазарджик-Пловдив” – ПВ Царацово – Съединение” от км 0+000 до км 4+120 и Път ІІ-86 „Път І-8 „Пазарджик-Пловдив” – Асеновград – Смолян” от км 0+000 до км 14+750.

...

Мярка 706: Предоставяне на концесия на пристанищен терминал „Зимовник“ – гр. Русе (при км 491 на р. Дунав).

Мярка 707: Предоставяне на концесия на пристанищен терминал „Видин-център“, част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Видин.

Мярка 708: Предоставяне на концесия на пристанищен терминал „Русе-запад“, част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Русе.

Мярка 709: Предоставяне на концесия на пристанищен терминал „Русе-изток 1“, (включващ корабни места от №1 до №8) част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Русе.

Мярка 710: Предоставяне на концесия на пристанищен терминал „Русе-изток 2“, (включващ корабни места от №9 до №14) част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Русе.

Мярка 711: Предоставяне на концесия на летище Балчик за обслужване на търговски операции с въздухоплавателни средства с максимална излетна маса до 5700 кг или с пътниковместимост до 19 седалки.

Мярка 712: Предоставяне на концесия на гражданско летище за обществено ползване София.

Мярка 713: Предоставяне на концесия на гражданско летище за обществено ползване Пловдив.

Мярка 714: Предоставяне на концесия на обект „Интермодален терминал в Южен централен район на планиране в България – Пловдив“.

 

ИКОНОМИКА

Мярка 728: Създаване на „пътни карти“ за стартирането на отделни видове бизнес.

 

ТУРИЗЪМ

Мярка 795: Създаване на специализирано звено „Туристическа полиция“, което да действа на територията на националните курорти.

 

АДМИНИСТРАЦИЯ

Мярка 879: Въвеждане на национална схема за електронна идентификация.

...

Мярка 887: Премахване на „удостоверителните услуги“ и трансформирането им във вътрешни административни електронни услуги.