Максимата „Преброи до 10 преди да кажеш нещо“ отдавна е ясно,  че не е позната на нашите политици. Те ни заливат непрекъснато с нетърсени откровения, размисли или обмислени злословия. Динамично сменящата се политическа картина през седмицата може да бъде видяна и така през някои от емблематичните цитати от изминалите седем дни.

Епизодът "Спасители"

"Аз спасих банковата криза с всичките си експерти и се надявам, ако е вярно, че е повдигнато срещу мен обвинение, че съм я подбуждал да реагира банковата система, да реагира Асоциацията на банките. Да кажат дали за тази една седмица тежка криза не са разчитали не само на експертна, а на цялата ми помощ.

Включително главният прокурор да каже как се борих да не се получи срив в банковата система. Да каже дали е вярно това, което тези хора казват. Точно обратното, молехме им се да се умирят и да не се бият помежду си".

Бойко Борисов, в новото си амплоа на спасител на банки  и най-вече на човек, разбрал, че е сгафил сериозно, на 1 юли, вторник. Тези признания дойдоха, след като от най-различни страни му казаха, че е прекалил с катастрофичните изказвания и наливането на масло в огъня.

Оказа се, че успехът има много родители, в нашия случай – по-скоро облекчението от разминалата се банкова криза. И наизскачаха спасители, даже се и скараха кой, кой е истинският.

От изказване на лидера на БСП Сергей Станишев се разбра, че не е отишъл на откриването на европарламента в Страсбург, за да спасява БСП банки.“За нас беше най-важно да се гарантира спокойствието на хората и техните вложения, стабилността на банковата и финансова система, въпреки много непремереното говорене от политически лидери",обяви лидерът в оставка и добави: "Събитията през последните 24 часа доказаха, че има държава".Мая Манолова додаде, че БСП са заели разумна позиция в случая, докато Борисов гасял пожари с бензин.

Накрая премиерът Пламен Орешарски обобщи спасителните акции така:"В последните два дни бяхме свидетели на много спасители на банковата система, в това число и от средите на тези, които предишната седмица усърдно я дестабилизираха."

 

Николай Бареков или les choses de vie

Бареков и през отминаващата седмица рояви разностранна си същност – журналист, нов политик, евродепутат, консерватор, човек с чиста съвест и незабравимо минало. А както се оказа и милионер …

"Вече имам концепция за предаване, което да започна. Търся си телевизия, която да ме приеме и да го продуцира. Имам възможност един път в седмицата в рамките на 2 часа да правя тв предаване, в което да идват обикновени хора и директно да ми задават въпроси. Но искам да идват и хора, които аз бих искал да гостуват. Например Бойко Борисов, Лютви Местан, Делян Пеевски, да си поговорим с тях за нещата от живота, сподели политлидерът пред „Галерия“, в интервю, публикувано на партийния сайт на ББЦ в сряда.

 

По-рано в откровения пред Би Ти Ви, в понеделник, той хвърли светлина и върху някои собствени неща от живота, наистина затрогващи

"Имам няколко милиона", "Аз съм работил от 18-годишен досега денонощно."

„Аз съм може би единственият печеливш от свадата между Делян Пеевски и Цветан Василев, защото се видя, че нямам нищо общо и с двамата. Техният скандал мина всякакви граници“.

 

Ето ти куклите, дай си ми парцалките

Сред нещата от живота се вмести и тежкият развод на Бареков с ТВ7, разбирай с Цветан Василев. Той взе формата и на словесна война.

"Ставаме свидетели на безпрецедентен опит да се погази правото на журналисти от една национална електронна медия да упражняват своята професия, като бъдат поставени в условия на натиск и страх. На 3 юли в 17.10ч. в офисите на ТV 7 нахлуха дузина татуирани охранители заедно с назначен временен синдик. Това действие е продължение на активната кампания от страна на „Ноу фрейм медия България“ ЕАД, собственост на депутата от Европейския парламент Николай Бареков", ожалиха се в писмо до СЕМ и СБЖ работещите в ТВ7 в петък. Там се говореше за заплахи с разстрел и други страхотии…

Бареков отвърна на удара: "Положението в ТВ7 към момента е тъжно и страшно! То застрашава устоите на демокрацията и свободата на българските медии. Тази нощ в телевизията наистина са проникнали мутри, но техните действия са били насочени срещу законно избрания синдик. Не приемам начина, по който бивши мои служители са заставени да говорят по мой адрес обиди и клевети. Истината е, че телевизията е с огромни дългове и нейното съществуване е поставено под огромен риск и заплаха".

 

Диалог на високо равнище в театъра на абсурда

- Стигнахме до въпроса "Кой?"Ще отговорите ли най-сетне на този въпрос? Кой?


- Кой "кой", за какво точно питате?

- Кой предложи Пеевски?

- Няколкократно съм отговарял на този въпрос. Мисля и тогава след номинациите и оставката – политическо решение е.

Премиерът Пламен Орешарски в диалог, достоен за театъра на абсурда, пред Цветанка Ризова по Би Ти Ви, в четвъртък. И продължението: "Ако нямате други въпроси, да приключваме" да ви напомня малко на "Тука се говори против султана, аз излазам"... 

 

Касиер на задкулисието – що е то?

За разлика от главата на изпълнителната власт и неговата доста дълга амнезия по определени теми, Осман Октай, някогашен значим фактор в ДПС, сега играещ отверме навреме ролята на политическа врачка, даде отговор на въпроса "Кой?"

„Касиер на задкулисието, чрез корпоративна финансова група, за наемане на заложници във властта, е минавал през Делян Пеевски. Той е финансовият касиер, поставял е в яслата всички властимащи мъже. Затова хората треперят”, заяви някогашен значим фактор в ДПС Осман Октай в събота пред Нова тв. „Той е поставял на яслата всички властимащи мъже, правил ги е зависими, затова реагират толкова неадекватно. Тази зависимост не е добра за такива касиери и не приключва добре. Някои такива касиери са разстрелвани по улиците на София”, допълни Осман Октай. По думите му винаги зад тези събития стоят офицери от запаса, от службите. Някои от тях видял на учредяването на АБВ като партия.

Целувката на НЕселската НЕмома

Да се заиграваш с ДПС никога не е било безопасно, даде да се разбере лидерът на движението Лютви Местан.

"ДПС обаче не може да бъде поставена в положението на една застаряваща селска мома, която чака да бъде пожелана. ДПС знае своята стойност, ДПС знае своята идентичност, ДПС знае от кои ценности не може да отстъпи. И ви казвам, че след изборите може да е по-актуален не въпросът кой ще пожелае ДПС, а може да се окаже вярна обратната посока - кого ДПС ще реши да подкрепи, с оглед на интересите на България", разсърди се лидерът на ДПС Лютви Местан в петък в парламента, след поредната липса на кворум и уговорките, че ДПС чакат на кого да пристане в нова коалиция.  И уточни как се сваля ДПС: "Кафе - да, но кафето не е равно на прегръдка, не е равно на целувка".

ДПС в никакъв случай не може да мине за застаряваща стара мома, съгласиха се наблюдатели след дискриминационното изказване на Местан. По-доброто сравнение е с черна вдовица.

 

Предизвестеното

"Не отстъпвам, за да седна нито на първия, нито на последния ред". „Оставам в първите редици на битката. Ще застана до новия лидер“, обеща/заплаши Сергей Станишев в речта си пред пленума на БСП в събота, когато подаде оставка като лидер на БСП.

Сред хитовите реплики от прочувствената му реч в стил „Аз съм напълно невинен, целият в бяло, европеец, вие се вижте“ бяха и: „Какво ви става бе, хора?“- като цитат от Стефан Данаилов, и „Има хора, които разглеждат БСП като ООД“.

Ден по-рано, в петък,  политологът Иван Кръстев отсече пред „Дневник“ за "Станишев-еврокомисар":"Идеята в сегашната обществена атмосфера правителството на Орешарски да определи Сергей Станишев за български еврокомисар е точно толкова абсурдна и обидна, колкото и идеята на същото правителство от преди една година, да избере Делян Пеевски за председател на ДАНС. Тогава хората излязоха на улицата, най-вероятно ще излязат и сега."

И накрая едно красиво прозрение от седмицата извън политиката, където често нещата са по-смислени и по-приятни:

"Изкуството според мен няма да спаси света, това са глупости. Но поне ни дава по-хубав и красив живот – с музиката, живописта, книгите… А го забравяме.“   Оперната прима Райна Кабаиванска пред „24 часа“.