"Ние не печелим", заявил наскоро Доналд Тръмп, разочарован от развоя на войната в Афганистан.

Според анонимни висши чиновници, цитирани от Ройтерс, президентът казал това на среща в Белия дом на заседание със сътрудниците по националната сигурност. И предложил да бъде уволнен ген. Джон Никълсън, командващият американските войски в Афганистан.

САЩ се бият вече 16 години срещу талибаните без изгледи за край на войната, отбелязва Ройтерс. Америка не може да спечели тази война и талибаните постепенно си връщат контрола, пише в. "Гардиън". В момента те владеят районите, където американците някога са водили най-ожесточените си сражения.

И дори там, където талибаните все още не са се завърнали, постепенно се връщат феодалните навици от времето на ислямисткия режим, свален в резултат на интервенцията в отговор на терористичните атентати в САЩ на 11 септезври 2001 г.

Лашкар Га и Герешк - двата най-големи града в провинция Хелманд, продължават да са под правителствен контрол. Въпреки 15-годишните усилия на западната коалиция жените да получат повече права, те продължават да бъдат третирани като лична собственост, дори след навършване на пълнолетие. Те почти не могат да бъдат забелязани по улиците. И нямат възможност да работят или да завършат висше образование, нито достъп до медицински грижи и независимо правосъдие.

И ако все пак в сферата на правата на жените нещата напредват със скоростта на костенурка, мирният процес се движи с доста голяма скорост назад, продължава "Гардиън". Очаква се САЩ скоро да одобрят изпращането на допълнителни 4000 военнослужещи в Афганистан. Това ще бъде първото увеличаване на контингента след започване на изтеглянето през 2011 г.

Военнослужещи от афганистанските правителствени сили отблъскват атака на талибаните в провинция Хелманд.

Според мнозина експерти обаче увеличаването само ще засили съпротивата на талибаните.

"Дори да избиете всички тийнейджъри, следващото поколение ще се присъедини към талибаните", смята Абдул Джабар Кахраман, бивш президентски пратеник в Хелманд.

Той изтъква, че ако преди бунтовничеството е било бизнес, днес то е и отмъщение.

Сега продължителни и ожесточени битки в района почти няма. Днес има спорадични нападения, които обаче вземат много жертви. Любимото оръжие на талибаните са самоделните бомби.

Правителствените сили постигат редки успехи, при това благодарение на нетрадиционни методи. Така например полицаите в градчето Спина Кота се дегизират като селяни и така проникват в завладените от талибаните райони. След което атакуват ислямистите - било с пистолети, било с ръчни противотанкови гранати или нещо друго. Наскоро така били убити 10 талибани, а полицаите се завърнали живи и здрави от мисията.

Чуждите войски в Афганистан много разчитат на местните полицейски сили. Но на помощ от няколко години насам им се притичат постоянно различни племена. Така вождът Хаджи Баз Гул - първият, въстанал срещу талибаните преди няколко години, създал страховита милиция от 15 000 бойци. С тяхна помощ американците превзели град Марджа. След което обаче внезапно се оттеглили оттам, като оставали пари, стигащи за заплатите само на една трета от бойците, жалва се Баз Гул.

Ген. Джон Никълсън явно не се сравя като главнокомандващ американските сили в Афганистан и Тръмп иска уволнението му.

Талибаните се върнали и голяма част от останалите без пари бойци се присъединили към тях.

"Врагът е пред вратите ни. Талибаните печелят не само военната битка, но сърцата и умовете на хората", изтъква Баз Гул.

Държавните училища в Хелманд са в окаяно състояние. Там обаче никнат като гъби медресета, финансирани от талибаните. Броят на тези религиозни училища в провинцията вече е над 2000.

Местните полицейски шефове смятат, че само мирни преговори могат да прекратят конфликта.

"От последните 40 години знаем, че куршумите не спират войната", казва местният командир на силите на реда. майор Гулам Уали Афган.