От партията на Веселин Марешки "Воля" готвят закон срещу фалшивите новини. Това съобщи в ефира на "България on Air" Стефан Августинов, член на изпълнителното бюро на партията.

"Това е тема не само в България. Проблемът с фалшивите новини е изключително наболял в цяла Европа", заяви той.

Това, което предлагат от "Воля" е регистрационен режим за всички сайтове и медии. 

"Всеки ще може да знае във всеки един момент кой е собственика на сайта, кой е собственика на домейна, кой оперира. Този сайт ще бъде класифициран - дали е блог, дали е медия, дали е информационна агенция. И така всеки ще може да си търси правата срещу всеки", обясни Августинов.

И допълни, че ще има санкции в законопроекта, но отказа да разкаже повече. Даде като пример за подобни сайтове "Секира.БГ" и "Брадва.БГ".

Според Августинов е недопустим и предложената поправка в Закона за съдебната власт, който принуждава всички работещи в съдебната система да декларират евентуални членства в ловни дружинки, клубове по интереси, фенклубове и други подобни. Според него това може да бъде ползвано като наказателна мярка срещу магистратите.

"Това на практика забранява свободата на сдружаване, която е основна човешка свобода... Търси се инструмент за влияние върху тези хора", добави той.