Върховният административен съд е отменил заповедта за екологична оценка на проекта за план на Национален парк "Пирин", съобщи "Дневник". 

Заповедта бе на бившата служебна министърка на околната среда Ирина Костова. Планът ще определи как се управлява парка в периода 2014-2023 г.

Един от съдиите в тричленния състав не е съгласен с мнението на колегите си - съдия Тодор Тодоров. Милка Панчена и Димана Йосифова обаче са отменили решението на министърката.

Новият план ще създаде възможност за сеч на 60% от територията на парка, като досега сеч там въобще не беше позволена. Строежи ще са разрешени на 12,5 пъти повече площ, отколкото досега. Срещу плана скочиха не само родните природозащитници, а хиляди по света. Срещу него се подписаха 100 000 души, а документът бе връчен на премиера Борисов от международната природозащитна организаци WWF.

Първоначално министърката Костова също бе отхвърлила екооценка и я поръча едва след силната обществена реакция и протест. Обжалва я обаче кметът на Банско Георги Икономов, според когото заповедта на министърката не са били мотивирани или обосновани.

Докладчик по делото е съдия Димана Йосифова, която през февруари беше командирована във ВАС от председателя на съда Георги Колев. Така бе заобиколена конкурсната процедура и тя прескочи две нива в съдебната система, тъй като до този момент бе съдия в СГС.

Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС.