От втория опит "Пари Сен Жермен" плати 222 милиона евро на "Барселона" за Неймар. И обяви бразилеца за свой на официалния си сайт и чрез всички профили в социалните мрежи.

По-рано тази вечер парите са преведени от адвоката на футболиста Хуан де Дио Креспо в банкова сметка на каталунците.

222 млн. е откупната цена, записана в договора на Неймар с Барса. Така трансфер № 1 в историята на футбола вече е факт. При това предишният № 1 - на Пол Погба от "Ювентус" в "Манчестър Юнайтед" за 105 млн. евро през миналата година, остава далеч назад като стойност.

Каталунците потвърдиха за превода с официално съобщение и оповестиха, че случаят е даден на УЕФА, от която се очаква да се произнесе по сделката. Последната надежда на "Барселона" е, че европейската футболна централа ще блокира трансфера, като се позове на финансовия феърплей, спуснат от самата нея.

Според специалисти обаче това няма как да се случи - Неймар вече е футболист на парижани и ще защитава цветовете им.

По-рано днес същият адвокат Креспо занесе чек, на който пише 222 милиона евро, в испанската футболна лига, която отказа да го приеме заради "неясния произход на парите". Тогава "Пари Сен Жермен" обяви, че ще поиска от ФИФА временно да разреши на Неймар да играе за отбора, докато всички казуси бъдат изяснени.

Очаква се техничарят да бъде представен грандиозно и помпозно в петък в Париж. Той вече е минал медицински преглед и е пристигнал във френската столица. Ще получава по около 45 милиона евро на сезон (570 000 на седмица чисто) за 5 години, което ще го направи най-скъпоплатения футболист на планетата.

"Аз съм безкрайно щастлив да се присъединя към "Пари Сен Жермен", казва Неймар пред официалния сайт на новия си клуб. - След като пристигнах в Европа, клубът винаги е бил един от най-силните и амбициозните. Най-голямото предизвикателство, което най-много ме мотивира да се присъединя към новите си съотборници, е да помогна на клуба да спечели титлите, които феновете искат. Амбицията на "Пари Сен Жермен" ме привлече в клуба заедно със страстта и енергията. Четири години вече играя в Европа и съм готов за новото предизвикателство. От днес ще давам всичко, за да помагам на отбора, да отворя нови хоризонти за клуба и да доставя щастие на милионите почитатели по цял свят."

"Много съм радостен и горд да приветствам Неймар в "Пари Сен Жермен", казва Насер ал Хелайфи, президентът на ПСЖ. - Днес той е един от най-добрите футболисти в света. Неговият манталетет на победител, силен характер и лидерство го превърнаха във велик играч. Неймар ще донесе много позитивна енергия в нашия клуб. За 6 години направихме много амбициозен проект, който вече ни издигна до най-високото ниво на европейския и световния футбол. Днес, с пристигането на Неймар, аз съм убеден, че с помощта на нашите верни фенове ние ще се приближим до реализирането на най-големите си мечти."